130 let

David Navara. | foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Večeři mi nesnědli, usmívá se šachista

Sport
  •   9:25
WIJK AAN ZEE/PRAHA - V turnaji šachových gigantů zatím září. Po dvou remízách a výhře nad Norem Carlsenem přinutil David Navara v úterý k šestihodinové bitvě a nakonec i k remíze mistra světa Vladimira Kramnika.

Sklízel množství gratulací, skromně se usmíval v záři reflektorů. Jak by také ne – uhrát nerozhodný výsledek se šampionem Kramnikem, s nímž se dosud nestřetl, a držet v turnaji třetí příčku, to už je věc.

„Hodně lidí mi blahopřálo, účastníci turnaje i diváci. Pro mnohé to možná bylo překvapení, ocenili, že jsem hrál dobře. Je to úspěch a oni to tak vnímali,“ pravil během včerejšího dne volna jedenadvacetiletý Navara, patnáctý hráč světového žebříčku, který v tak silně obsazeném turnaji hraje vůbec poprvé.

LN Podle komentářů proti vám Kramnik od úvodu útočil, ale vy jste ubránil remízu. Bylo to tak?
To sedí. Měl jsem k ní blízko už jednou v průběhu partie, ale jinak jsem po většinu času stál hůře.

LN Kdy tedy došlo k obratu k lepšímu?
Ten nijak dramatický nebyl, soupeř se jen dopustil drobných nepřesností. Mám pocit, že v časových tísních před čtyřicátým a šedesátým tahem ze 63 jsem zahrál lépe.

LN Kramnik je silný hráč, ale přesto – nešlo hrát útočněji?
Určitý smysl by to mělo. Jenže jsem si uvědomil, že jsem se zapomněl připravit na jednu variantu zahájení, takže jsem zahrál, na co jsem se připravil. Ale když člověk hraje s černými s hráčem takového formátu, je to vždy riziko.

LN Zmínil jste variantu, na kterou jste se zapomněl připravit. Byla útočnější?
Nebyla. Jenže Kramnik má stejně velmi pestrý repertoár zahájení a je těžké dostat ho do pozice, které se chce vyhnout.

LN Jak to funguje při tak dlouhé partii – stihl jste se během ní třeba najíst?
To jsem nezkoušel, jen jsem pil. Ale celých šest hodin jsem neseděl, to bych nevydržel, dost jsem také chodil. Byl jsem nervózní, a když se procházím, nervozita se zmírní.

LN To vám nevadí, když tak dlouho nepozřete sousto?
Jsem na to zvyklý, pak je spotřeba o to větší. Ve městě pořádali slavnostní večeři, na níž hráče pozvali. Přišel jsem tam sice se zpožděním, ale všechno mi nesnědli. (úsměv)

LN Hovoříte o nervozitě – pramenila z toho, že jste proti mistru světa dosud nehrál?
Byl jsem nervóznější než jindy, ale to občas bývám. Jenže u mě je to různé – někdy bývám nervózní při méně významných partiích, jindy je tomu opačně.

LN Kteří soupeři vás čekají nyní?
V pátém kole Radžabov (11. na světovém žebříčku – pozn. aut.), po něm Topalov (1.), od sedmého do jedenáctého kola o něco slabší soupeři, ale jen relativně. Ve dvanáctém Ponomarjov (14.) a nakonec Ánand (2.). Silní soupeři, ale pořád si myslím, že nemám co ztratit.

Autoři: Lidové noviny