Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Věděl jsem, že budu propíraný, říká nový přísný šéf disciplinárky

Sport

  21:46aktualizováno  21. prosince 11:15
PRAHA - Na podzim nedal jediný gól ani nepředvedl jako brankář výjimečný zákrok, a přesto jeho jméno patřilo ve fotbalovém zákulisí mezi nejskloňovanější.

Šéf disciplinární komise ČMFS Jiří Golda. foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

Nový šéf disciplinární komise fotbalového svazu Jiří Golda (34) vyrazil do boje proti nešvarům českého fotbalu a v duchu svého kréda "padni, komu padni" začal bez slitování rozdávat tvrdé tresty. A jeho přísný metr všechny zaskočil.

Profil

Narodil se 1. ledna 1975, vystudoval práva a ve společnosti Sazka vede právní oddělení.

V létě přijal nabídku místopředsedy ČMFS JIndřicha Rajchla a v čele disciplinární komise fotbalového svazu vystřídal Alexandera Károlyiho.

Během půlroku ve funkci vynesl několik přísných trestů, které tuzemské kluby hodně zaskočily a­ vyvolaly debatu o zmírnění disciplinárního řádu. Golda je naopak v některých případech pro jeho zpřísnění.

S fotbalem nemá velké zkušenosti, sám ho hrál jen na amatérské úrovni. I proto se na něj funkcionáři dívají skrz prsty.

Je ženatý a má dvě děti.

Pokuta za simulování, osm zápasů stop za faul loktem nebo průlomová sankce za výtržnosti fanoušků pro hostující klub.

Rejstřík Goldových trestů vyděsil šéfy tuzemských klubů natolik, že se začali nervózně vyptávat: Co je vlastně ten Golda zač?

"Překvapilo mě, že se trestům divili. Z pohledu disciplinárního řádu to nijak přísná rozhodnutí nebyla. Vždy jsme se pohybovali u­dolní hranice sazebníku," stojí si za svým Golda v prvním velkém rozhovoru od svého zvolení.

LN Skutečně si myslíte, že vaše komise nebyla přísná?

Někdo může mít takový pocit, ale my se jen řídíme disciplinárním řádem. Jsou případy, ve kterých budeme ještě přísnější. Kdyby došlo k ­tomu, že jeden hráč úmyslně zraní druhého, a ten by byl v pracovní neschopnosti, jsme připraveni využít i tresty v horní části sazebníku.

LN Nadělal jste si během podzimu hodně nepřátel?

Když jsem do toho šel, počítal jsem s tím, že tahle pozice je hodně mediálně propíraná. A že přijdou rozhodnutí, která vzbudí velký ohlas. Registroval jsem hlasy z médií, ale že by mi někdo volal a říkal, jak to mám dělat, to ne. Jen se snažíme dělat dobře svou práci.

LN Jak jste se k ní vlastně dostal? Pro většinu šéfů klubů jste pořád hodně tajemný muž.

Proběhlo to celkem rychle. Komise pana Károlyiho rezignovala a výkonný výbor začal řešit, co s ­tím. Mohli zvolit někoho známého, ale to by mohla přijít kritika, že je dotyčný spojený s určitým klubem. Proto asi nakonec vzali někoho, kdo nemá s žádným klubem nic společného.

LN U vás se přece jen jedno spojení nabízí: Sazka a fotbal. Ostatně o šéfovi Sazky Aleši Hušákovi se říká, že má hodně blízko k ­Ivanu Haškovi.

Nevím, jak by mohl mít doktor Hušák zájem na tom, jak funguje disciplinární komise fotbalového svazu. Takhle neuvažuji. Moje funkce se Sazkou nesouvisí.

* LN Sám jste fotbal nikdy nehrál. Je to pro vás výhoda?

Může to být výhoda, ale i nevýhoda. Člověk, který hrál aktivně na vysoké úrovni, zná při posuzování faulů všechny ty finty hráčů a dokáže to lépe posoudit. Já ty zkušenosti nemám, ale v komisi jsou lidé, kteří je mají. Doplňujeme se. Mojí výhodou je nadhled a to, že nejsem s nikým konkrétním spojen.

* LN Který případ pro vás byl na podzim nejtěžší?

Z hlediska rozhodování to vlastně ani těžké není. Je tady disciplinární řád, jsou tady nějaká pravidla, podle kterých se jen řídíme. Věřte mi, v 95 procentech je v komisi shoda téměř stoprocentní. Nejsme z jiného světa, takže samozřejmě vnímám následné ohlasy v médiích. A chápu, že někdy je ten ohlas větší nebo menší.

* LN Asi největší ohlas vyvolal trest pro Petra Švancaru. Tam nebylo dokazování faulu složité?

Máme standardní styl práce. Dostali jsme zprávu od delegáta, který si jeho zákroku všiml a popsal ho. To je jeden z relevantních podkladů. Navíc došlo k poranění protihráče a bylo to v souboji bez míče, což hráči vždy přitíží. Ale rozumím tomu, že zrovna u hráče typu pana Švancary to vyvolá velký ohlas.

* LN Kluby vám totiž vyčítaly, že je trestáte bez jisté empatie.

Jak ale posuzovat míru empatie? Disciplinární řád musí platit pro každého. Lidsky si o tom můžu něco myslet něco jiného, ale jak bych pak majitelům klubů vysvětloval, že jsem někomu dal menší trest, protože mi toho hráče bylo líto. To není objektivní měřítko. Jediné objektivní měřítko je disciplinární řád.

* LN Jaký je ten český? Je hodně přísný?

Z pohledu korupce přísný je. A oprávněně. Ale třeba i u těch zákroků loktem je podle mě výše trestů oprávněná. Nemyslím, že by byl nějak mimořádně přísný. Ti, co mají fotbal rádi, se určitě shodnou, že není možné, aby se hráči navzájem zraňovali, aby se vytrhávaly sedačky a v zákulisí se uplácelo.

* LN Porovnával jste ho s těmi v ostatních evropských zemích?

Ano, snažíme se to srovnávat. Jedna z věcí, kterou jsme nastínili hned na začátku, byla, že chceme připravit nový disciplinární řád. Proto se snažíme inspirovat.

* LN Chcete disciplinární řád změnit už v zimě?

Disciplinární řád je věc, kolem které se bude vždy hodně diskutovat. Chceme proto v zimě vytvořit první návrh, aby mohl proběhnout kolotoč připomínek a doplnění. Disciplinární řád schvaluje výkonný výbor a i na něm se bude určitě hodně diskutovat. Naší ambicí je, aby platil od příštího ročníku.

* LN V čem by měl být jiný?

Nechci říkat, jestli ten současný je dobrý, nebo špatný. Respektuji, že tady prostě je. Fotbal se ale vyvíjí a postupem času se v něm objevují nové věci, které je třeba postihovat. Například sázení na zápasy, o kterém se teď hodně mluví, to by se tam určitě objevit mělo.

* LN Překvapil vás sázkařský skandál, který se zřejmě dotýká více zemí, než se původně čekalo?

Nepřekvapuje. To byly vždy věci, které tak latentně visely ve vzduchu, to ví každý. Blesk z čistého nebe to pro mě nebyl.

* LN Může se stát, že do toho případu bude zatažen i český fotbal?

To nedokážu posoudit. Český fotbal není ve vzduchoprázdnu. Ale nemám zatím žádné indicie, že by se to mělo týkat i českého fotbalu. A doufám, že to tak i zůstane.

* LN Jak byste těmto problémům chtěl předcházet?

Zatím existuje první návrh skutkové podstaty, tedy aby bylo jasné, co přesně hráči smějí a nesmějí dělat. Každý uvidí, na jaký zápas nemůže sázet. A k tomu jsou navrženy nějaké tresty.

* LN Jaké? Je to podle vás ten nejzávažnější přestupek?

Podle mě jeden z nejvážnějších. Pokud si pamatuji poslední návrhy dobře, byly tam dost vysoké pokuty v řádech milionů korun a zastavení činnosti až na několik let.

* LN Za korupci momentálně klubům hrozí trest až 10 milionů. Byl byste i pro tvrdší?

Byl bych pro zpřísnění, ale není to věc, kterou bych prosazoval kategoricky. Je to jeden z nejzávažnějších prohřešků ve fotbale.

* LN Mimochodem co považujete za největší nešvar současného českého fotbalu?

Osobně mi nejvíc vadí chování a kultura diváků na stadionech. Vzít s sebou na fotbal děti, manželku a strávit tam příjemné odpoledne, aniž bych se o ně bál, nejde. To mě nejvíc mrzí a vadí.

* LN Ostatně vy jste proti tomu také začal bojovat, když jste tvrdě potrestal Spartu za výtržnosti fanoušků na stadionu soupeře. Ani to nebylo těžké rozhodnutí? Vždyť jde o precedens.

Přiznávám, že tohle bylo trošku obtížnější. Když vstupujete někam, kde se dosud nic nedělo, je to poněkud obtížnější. Ale zase jsme se shodli, že by se s tím něco dělat mělo. Na podzim bylo skutečně hodně případů, kdy si fanoušci na domácím stadionu nic nedovolili, ale jakmile vyjeli ven, chovali se tam jinak, protože věděli, že se jejich klubu nemůže nic stát.

* LN Dosud ale byli všichni zvyklí, že odpovědnost za pořádek má na svém stadionu jen pořadatel.

Snažíme se s tím něco dělat. Pokud k výtržnostem dojde, měla by mít disciplinární komise možnost posoudit míru provinění jednotlivých klubů, jak se podílely na zajištění bezpečnosti a podobně. Podle nás by to mělo fungovat takhle, ale respektujeme, že na to může být jiný názor. Podle nás by to ale takhle mělo fungovat. Nicméně nechceme jen od stolu trestat a říkat: Tak s tím něco dělejte. Jsme připraveni o tom diskutovat a společně nastavit pravidla. Je to krok správným směrem.

* LN Sparta si to zjevně nemyslí a tvrdí, že pro takový trest nemáte oporu v disciplinárním řádu. Jste přesvědčený, že oporu máte?

My jako disciplinární komise si myslíme, že ano. Sparta se odvolala, na což má právo. Uvidíme, jak v tomto smyslu rozhodne odvolací a revizní komise. Počkejme si.

* LN V tomto ohledu jste mnohem přísnější než váš předchůdce Alexander Károlyi. Mají vůbec české kluby šanci zabránit výtržnostem svých fanoušků venku?

Posloucháme i argumenty druhé strany, takže vím, že nástroje hostujících klubů jsou v Česku na rozdíl od jiných zemí často omezené. Na druhou stranu proti tomu musíme bojovat. My chceme jednu věc: mít šanci potrestat klub za to, že nevyužil všechny možnosti.

* LN Sparta je nevyužila?

Nechci řešit konkrétně jeden případ, ale třeba u Sparty jsem nikde ani jednou nezaznamenal, že by klub odsoudil chování těch fanoušků. Proč jim šli hráči po utkání ještě zatleskat a poděkovat? Přitom viděli, že je tam prolomená brána a vytrhané sedačky. Museli vědět, že se tam něco dělo. To je to minimum toho, co by se udělat dalo.

* LN Spartě jste to "spočítali" na 100 tisíc korun. Celkem jste udělili pokuty ve výši téměř 1,2 milionu. Kde ty peníze skončily?

Pokud se nepletu, je to příjem svazu. Ale pozor – klubu je možné udělit pokutu až deset milionů a my nejpřísnější pokutu udělili Opavě, a to 300 tisíc.

* LN A zaplatili pokutu všichni?

Všichni. Svaz má páky, jak je vymáhat. Když se stanete jeho členem, souhlasíte s přísnějšími a rychlejšími tresty. Kdyby všechny spory chodily přes soudy, nikdy by to totiž nefungovalo.

Přísné tresty - Verdikty, které vyvolaly největší ohlas

Rekordních 8 zápasů za loket

Když ve 2. kole v Plzni teplický obránce Milan Matula zranil loktem ve výskoku domácího Petra Jiráčka, dostal jen žlutou kartu. Disciplinární komise ho však na základě zprávy delegáta a videozáznamu potrestala zpětně. Verdikt? Stop na rekordních osm zápasů. Trest byl Matulovi později snížen na šest utkání.

Kanonýr Švancara měsíc mimo hru

Šest utkání nakonec na tribuně strávil i tehdy nejlepší střelec ligy Petr Švancara. Útočník Slovácka fauloval loktem obránce Bohemians Praha Jakuba Heidenreicha, který zákrok odnesl poškozeným chrupem. Švancara tvrdil, že střížkovský klub incident přibarvil. Neúspěšně pak žádal o prominutí části trestu.

První trest za výtržnosti venku

Poprvé v historii českého fotbalu byl klub potrestán za řádění svých fanoušků na stadionu soupeře. Sparta za výtržnosti na Strahově při duelu s Bohemians 1905 zaplatila pokutu 100 tisíc korun a z velké části zaplatila i škodu na stadionu. Olomouc zase dostala pokutu 15 tisíc za rasistické projevy v Ostravě.

Autor: