130 let
Jan Veleba časem 10,16 vyrovnal český rekord v běhu na 100 m.

Jan Veleba časem 10,16 vyrovnal český rekord v běhu na 100 m. | foto: ČTK

Veleba vyrovnal na mistrovství republiky český rekord na stovce, v tyčce kraloval Kudlička

Sport
  •   17:33
Brno - Sprinter Jan Veleba na atletickém mistrovství republiky časem 10,16 sekundy vyrovnal český rekord v běhu na 100 metrů. Díky tomu ve vyrovnaném finále šampionátu v Brně o setinu porazil Zdeňka Stromšíka, se kterým se nyní o historické maximum další. Druhou nejrychlejší stovku historie českých šampionátů zaběhla Klára Seidlová, která si vylepšila osobní rekord na 11,38 a obhájila titul.

Dvaatřicetiletý Veleba dnes zazářil už v rozběhu, když se časem 10,15 dostal o setinu pod rekordní čas, ale s nedovolenou podporou větru 2,2 m/s. Před finále cítil šanci na skvělý výkon. „Byl jsem hrozně nervózní. Věřil jsem,“ uvedl v rozhovoru po doběhu.

Zpočátku ale trochu ztrácel. „Neodstartoval jsem moc dobře, takže jsem nečekal, že by to mohl být takový výkon. Jsem rád. Zvlášť tady, odkud pocházím, kde jsem začínal s atletikou,“ doplnil sprinter, který je novým rekordmanem šampionátu a ziskem pátého titulu se stal rekordmanem v této disciplíně. Do čela rekordních tabulek se vrátil po roční odmlce, loni v červenci mu Stromšík sebral rekord z roku 2010.

Ve finále stovky se měl představit i elitní čtvrtkař Pavel Maslák, který se v této letní sezoně zaměřuje hlavně na dvoustovku. Po předčasném startu byl ale diskvalifikován a do boje o medaile nezasáhl.

Veleba, Stromšík i Seidlová splnili mírnější požadavek atletického svazu pro účast na mistrovství světa v Dauhá. Za limitem IAAF ale zatím zaostávají, takže musejí spoléhat na případnou pozvánku.

Jan Kudlička z Dukly Praha zvítězil ve skoku o tyči výkonem 544 cm.

Jedenáctý titul získal tyčkař Jan Kudlička, kterému k tomu stačilo na druhý pokus zdolat 544 centimetrů. Díky tomu odsunul na druhé místo Matěje Ščerbu, který skočil 536. Kudlička si pak nechal zvednout laťku na 560 centimetrů, což by bylo jeho sezonní maximum, ale neuspěl.

Rychlým časem 52,22 se v rozběhu čtvrtky blýskla Lada Vondrová. Čerstvá stříbrná medailistka z ME do 22 let se na devět setin přiblížila svému osobnímu rekordu a zaostala o 42 setin za limitem pro MS v Dauhá. Nejrychlejší ženskou sprinterskou štafetu v padesátileté historii mistrovství republiky zaběhlo elitní kvarteto USK Praha, které ve složení Seidlová, Marcela Pírková, Lucie Domská a Helena Jiranová dosáhlo času 44,43.

V moravské metropoli se závodí ve velkém vedru. Zřejmě nejobtížnější situaci měla pětice vytrvalkyň na 5000 metrů, které startovaly v půl čtvrté. Pořadatelé pro ně výjimečně připravili občerstvovací stanici. V obtížných podmínkách zvítězila favorizovaná Moira Stewartová (16:22,74), do cíle se dostaly jen čtyři běžkyně.

Autor: ČTK