Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Konec Velké ceny motocyklistů v Brně? Poplatek pro pořadatele se má zvýšit na dvojnásobek

Sport

  12:15aktualizováno  14:00
Brno - Promotér mistrovství světa v závodech silničních motocyklů Dorna má představu, že od roku 2021 zvýší takzvaný zalistovací poplatek na dvojnásobek, tedy na devět milionů eur (asi 230 milionů korun).

Majitel autodromu Karel Abraham a ředitelka Ivana Ulmanová. foto: ČTK

Zbytečná česká válka. Český motocyklista Salač měl urazit kolegu Kornfeila

Uvedl to dnes na mimořádném zastupitelstvu náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). 

Primátorka Markéta Vaňková (ODS) řekla ČTK, že pokud by se naplnily tyto nejčernější scénáře a nedojednala by se se státem vyšší podpora než současných 55 milionů korun, město ani kraj by nemohly závazkům dostát a znamenalo by to tak nejspíš konec brněnské Velké ceny České republiky.

Zastupitelstvo dnes schválilo, že Brno dá na úhradu závazků letošní Grand Prix dalších 7,5 milionu korun. 

Autodrom Brno.

Stejnou částku možná vyčlení na úhradu zbylých závazků i kraj, který má ve čtvrtek řádné zastupitelstvo. 

Závody letos v srpnu počtvrté pořádal spolek kraje a města, který má s promotérskou společností Dorna smlouvu na pět ročníků. Promotérovi má doplatit ještě bezmála 20 milionů korun.

Většinu ze zalistovacího poplatku v aktuální výši 111 milionů korun uhradil spolek Dorně před závody a po nich. 

Dorna upozornila, že platbu zbylých téměř 20 milionů očekává do 20. září, jinak by mohl být v ohrožení příští ročník. Spolek ale nemá dostatek peněz, aby zaplatil Dorně a dalším menším věřitelům za služby.

Zastupitelé měli několik variant. První z nich byla zápůjčka od vlastníka Masarykova okruhu Automotodromu Brno případně zápůjčka od Brna, další variantou byla vyrovnávací platba ze strany Brna ve výši 7,5 milionu korun a poslední možností bylo podání insolvenčního návrhu na spolek.

Zastupitelé nakonec zvolili druhou variantu s vyrovnávací platbou 7,5 milionu korun ze strany města. 

Někdejší elitní motocyklový závodník Lukáš Pešek.
Bývalý motocyklový závodník Lukáš Pešek během šampionátu superbiků v roce 2016.

Zastupitelstvo zároveň vyzvalo vládu, aby se stala členem spolku pořádajícího GP, premiéra Andreje Babiše (ANO) vyzvalo, aby jednal se společností Dorna o financování dalších ročníků.

Pokud stejnou částku jako město uvolní i kraj, bude mít podle Vaňkové spolek na úhradu závazků Dorně a dalším třem menším věřitelům, kterým má platit za služby. 

Jediným věřitelem zůstane Automotodrom Brno, který spolku pronajímá okruh. Se zástupci Automotodromu bude město a kraj jednat. 

Automotodrom před letošními závody slíbil, že se bude podílet na nákladech částkou pět milionů korun.

Podle podkladů k zastupitelstvu skončilo hospodaření letošního ročníku na nule, když výnosy i náklady přesáhly 183 milionů korun. 

Město a kraj musely řešit problémy už při minulém ročníku, kdy akce skončila ve ztrátě 31 milionů korun. Způsobila ji nižší podpora ze strany státu, než jakou spolek očekával. 

Dostal 39 milionů, požadoval 100 milionů. Část loňské ztráty uhradilo město a kraj, zbytek pokryly peníze spolku, kde byly například i příjmy za lístky na letošní ročník. Tyto peníze tak chybí spolku v letošním roce.

Kvůli tomu kraj zvýšil pro letošní ročník podporu z 20 na 27,5 milionu a město z 10 na 17,5 milionu korun. 

Letos dal stát na Velkou cenu 55 milionů, stejná částka by měla být i příští rok, kdy se zalistovací poplatek zvedne na 120 milionů korun.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...