Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kvalifikace v Austinu vyšla Mercedesu. Zvítězil Rosberg

Sport

  21:08
AUSTIN/PRAHA - První místo na startu nedělní Velké ceny USA formule 1 vybojoval Němec Nico Rosberg. V kvalifikaci zvítězil před kolegou z Mercedesu a lídrem mistrovství světa Britem Lewisem Hamiltonem, který přitom dominoval všem tréninkům na okruhu v Austinu.

Nico Rosberg při průjezdu zatáčkou. foto: Reuters

Rosberg dnes vyhrál o 376 tisícin sekundy a ziskem deváté pole position v sezoně potvrdil, že je letos nejúspěšnějším jezdcem kvalifikací. Třetí místo obsadil Fin Valtteri Bottas s williamsem, který za časem německého pilota zaostal již o 839 tisícin sekundy.

„Úžasný den, jsem naprosto spokojený. Plán nám vyšel dokonale. Ale musím se soustředit na závod, který bude určitě hodně náročný,“ řekl Rosberg, který ztrácí na Hamiltona tři závody před koncem sezony 17 bodů.

Vedoucí muž seriálu, který bude útočit na páté vítězství za sebou a desáté v sezoně, si po kvalifikaci stěžoval na problémy s brzdami.

Lewis Hamilton během kvalifikace na Velkou cenu Ameriky.
Momentka z kvalifikace na okruhu v Austinu. Na snímku Nico Rosberg.
Nico Rosberg při průjezdu zatáčkou.
Kimi Raikkonen (vlevo) a Nico Hulkenberg.

Obhájce prvenství v závodu a úřadující čtyřnásobný šampion Němec Sebastian Vettel odstartuje z boxové uličky, protože tým Red Bull použil do jeho vozu už šestý motor v sezoně. Pět míst na startu ztratil Brit Jenson Button kvůli výměně převodovky a do závodu vyrazí z dvanácté příčky.

V Austinu z finančních důvodů chybí stáje Caterham a Marussia a závod možná bude ochuzen o další týmy. Podle agentury AP uvažují zástupci Force India, Sauberu a Lotusu o tom, že na protest proti propastnému rozdílu mezi nejbohatšími týmy a zbytkem startovního pole v F1 v neděli po jednom kole ze závodu odstoupí. Na dotaz však tuto možnost potvrdil jen Bob Fernley z Force India.

Kvalifikace na Velkou cenu USA, 17. závod mistrovství světa vozů formule 1 v Austinu

1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:36,067, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,376, 3. Bottas (Fin./Williams) -0,839, 4. Massa (Braz./Williams) -1,138, 5. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1,177, 6. Alonso (Šp./Ferrari) -1,543, 7. Button (Brit./McLaren) -1,588, 8. Magnussen (Dán./McLaren) -1,639, 9. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1,737, 10. Sutil (Něm./Sauber) -2,743.

Sedmý Button klesne na startovním roštu kvůli výměně převodovky o pět míst.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!