Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Velká pardubická? Slavný dostih bojuje o prestiž

Sport

  8:00
PARDUBICE/PRAHA - Pověst tradiční Velké pardubické je ohrožena. Nejslavnější dostih na českém území se už léta potýká s nerostoucími dotacemi i absencí kvalitních zahraničních koní. A právě to chce změnit skupina kolem osminásobného vítěze závodu Josefa Váni.

Ilustrační snímek foto: Lidové noviny

Ten chce dostih organizovat a mimo jiné tvrdí, že jedinou možností, jak přitáhnout kvalitní koně do Pardubic, je právě navýšení prémie za vítězství alespoň o tři miliony korun, tedy na 7,5 milionu. "Pokud zahraniční majitelé nemají šanci vyhrát slušnou částku, nebudou riskovat. Majitelé z Německa či Francie raději pošlou koně do Merana, kde je dotace 380 tisíc eur, navíc letos byla při Velké nejhorší dráha za dvacet let," řekl LN Váňa, který je momentálně na léčebném pobytu v Thajsku.

"Sehnal jsem skupinu lidí, kteří moji myšlenku podporují. Teď záleží na Dostihovém spolku, jak se rozhodne," dodal. Dostihový spolek, který je pořadatelem klání, řeší existenční problémy. Na dnešní valné hromadě budou akcionáři hlasovat o navýšení základního jmění společnosti i o setrvání stávajícího managementu.

ROZHOVOR:

Důvod je jasný. Jen letošní rok zřejmě skončí v minusu kolem čtyř milionů korun, kumulovaná ztráta se blíží k deseti milionům. Pardubická radnice, která drží 51,54 procenta akcií, si už také navýšení jmění o 3,1 milionu odsouhlasila.

Pro přijetí návrhu ale musí být dvě třetiny akcionářů. Druhý největší akcionář Martin Vokál s podobným krokem dosud váhal, krátce před valnou hromadou prý ale odeslal zastupitelům fax, že je připraven se k tomuto kroku připojit.

Má však dosud nespecifikované podmínky. Podle informací serveru iDNES.cz se ale přiklání ke skupině kolem Váni. Stejně jako například filmový producent Jaroslav Bouček nebo další majitelé koní. "Zatím bych nechtěl jmenovat nikoho. Jsou to lidé z managementu, zemědělství i někteří majitelé koní. Celkem asi deset lidí," řekl Váňa.

Jeho návrh na odkup akcií Dostihového spolku nebo pronájem areálu tak podle informací LN není stále úplně zavržen. A to i přesto, že se k němu město prozatím staví zdrženlivě. "Takovému kroku by muselo předcházet jednání s akcionáři, musel by se zpracovat audit hospodaření a zřejmě by se prodej musel řešit veřejnou soutěží či dražbou," řekla primátorka Štěpánka Fraňková.

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.