Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Velká premiéra. Ženy budou skákat na lyžích, začíná SP

Sport

  10:15
PRAHA - Na olympijském můstku v Lillehammeru začne v sobotu premiérová sezona Světového poháru skokanek na lyžích. Vznik ženského elitního seriálu urychlilo i zařazení disciplíny do programu olympijských her v roce 2014 v Soči.

Už i ženy budou létat nad můstky foto: ČTK

"Ženský skok se rychle rozvíjí a první ročník Světového poháru je toho důkazem. Ženský skok se odráží k výšinám, chceme se ukázat," řekla agentuře AP Čika Jošidaová, koordinátorka mezinárodní federace FIS pro skoky na lyžích žen.

Světový pohár má čtrnáct dílů a jedinou neevropskou zastávkou bude závod v japonském Zau. Závěrečný závod se uskuteční v dějišti nedávného mistrovství světa Oslu, kde se rozhodlo, že skoky žen budou zařazeny na olympijské hry.

Hlavní favoritkou je mistryně světa Daniela Iraschková z Rakouska, i když začátkem listopadu podstoupila artroskopii kolena. K dalším adeptkám na přední umístění patří Američanka Lindsey Vanová, její krajanka Jessica Jeromeová nebo Francouzka Coline Mattelová.

Světový pohár žen

3. prosince: Lillehammer (Nor.),
6. ledna: Schonach-Schönwald (Něm.),
8. ledna: Hinterzarten (Něm.),
14.-15. ledna: Val di Fiemme (It.),
28.-29. ledna: Szczyrk (Pol.),
4.-5. února: Hinzenbach (Rak.),
11.-12. února: Ljubno (Slovin.),
3.-4. března: Zao (Jap.), 9. března: Oslo (Nor.).

Mezi odhadovanou padesátkou skokanek z patnácti zemí nebudou na můstku HS 100 v Lillehammeru chybět dvě Češky. Trenér Jaroslav Šimek, který tým převzal po minulé sezoně, s asistentkou Kamilou Rajdlovou na sever odjeli s dvojicí Vladěna Pustková a Lucie Míková, kvůli zranění zad chybí Michaela Doleželová.

Úkolem českých skokanek bude boj o bodovanou třicítku. "Když bude Vlaďka skákat slušně, může být do dvacítky a Lucie do třiceti, ale musí jim vyjít první skok," řekla ČTK Rajdlová, bývalá běžkyně na lyžích, která se dělí s atletickou trenérkou výškařek Jevgenií Dubnovou o kondiční přípravu, regeneraci a organizaci mimo můstky.

Trenér Šimek s Rajdlovou a Dubnovou se snažili skokankám nastavit nový režim přípravy směrovaný k olympiádě v Soči. "Snažíme se nabourat špatné věci a zařadit nové, ale jako vždy, když se něco mění, tak to trvá. A ne vždy je proto pohoda, ale holky byly dobré, pracují zodpovědně a snažily se něco udělat," řekl Šimek.

Díky Světovému poháru se zvýší skokankám odměny. Finanční prémii získá prvních patnáct, přičemž vítězka dostane 2450 eur, přes 62 tisíc korun.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!