Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Velká škoda. Sáblíková skončila na MS ve víceboji těsně čtvrtá, medaile jí unikla o osm setin

Martina Sáblíková na Světovém poháru v Kazachstánu. foto: ČTK

Hamar - Rychlobruslařka Martina Sáblíková skončila na mistrovství světa ve víceboji v Hamaru těsně čtvrtá. Medaile obhájkyni loňského titulu utekla o osm setin sekundy. Posedmé v kariéře vyhrála Nizozemka Ireen Wüstová. Druhá česká reprezentantka Nikola Zdráhalová byla jedenáctá.
  14:44aktualizováno  15:56

Dvaatřicetiletá Sáblíková přijela do Norska tentokrát bez medailových ambicí, neboť očekávala velkou ztrátu ve své nejslabší disciplíně 500 metrů. Nakonec však sahala po deváté vícebojařské medaili, která jí po suverénním vítězství v závěrečném závodu na 5000 metrů unikla jen velmi těsně.

Bronz vybojovala Nizozemka Antoinette de Jongová, jež se Sáblíkovou jela v rozjížďce a prohrála s ní o téměř devět sekund. Zlato získala třiatřicetiletá Wüstová jednoznačně s náskokem 9,38 sekundy před Kanaďankou Ivanií Blondinovou a má stejně jako Sáblíková celkově 21 titulů mistryně světa.

Sáblíková, která před dvěma týdny získala zlato a stříbro na MS na jednotlivých tratích, byla po úvodním dnu desátá. V dnešním prvním závodu na 1500 metrů zajela sedmý čas, což k posunu pořadím nestačilo. Jako vítězka sobotního závodu na 3000 metrů ale dostala česká hvězda dlouhých tratí právo startovat i na závěrečné pětce pro osm nejlepších.

A šanci na posun Sáblíková využila. Zajela jasně nejlepší čas 6:53,94, k němuž se její soupeřky nedokázaly přiblížit. V průběžném pořadí však zůstala těsně za De Jongovou, což se ukázalo jako rozhodující.

V závěrečné rozjížďce o zlato si Wüstová s Blondinovou svůj náskok pohlídaly. Staronová šampionka Wüstová dokonce skončila na 5000 metrů trochu překvapivě druhá s odstupem 7,73 sekundy za Sáblíkovou.

Rychlobruslařskou sezonu příští víkend v zakončí finále Světového poháru v Heerenveenu, kde bude Sáblíková usilovat o 13. celkové prvenství na dlouhých tratích.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...