Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Velkou cenu Francie vyhrál Schumacher

Sport

  16:48
Magny-Cours - Němec Michael Schumacher s vozem Ferrari vyhrál poosmé v kariéře Velkou cenu Francie, čímž si připsal další rekord, neboť tolik vítězství v jednom závodu formule 1 dosud žádný jezdec nezískal. Díky čtvrtému triumfu v sezoně znovu o něco snížil svou ztrátu na úřadujícího šampiona Fernanda Alonsa, který dojel s renaultem s odstupem deseti sekund na druhém místě.

Michael Schumacher foto: AFP

Třetí dnes skončil druhý pilot Ferrari Brazilec Felipe Massa, který v úvodu Grand Prix odvedl skvělou práci pro svého týmového kolegu. Stejně jako při dvojnásobném triumfu v minulém závodu v Indianapolis vyjely oba vozy italské stáje z první řady. Schumacher se okamžitě ujal vedení, zatímco Massa svedl úspěšný souboj s Alonsem, kterého v následujících kolech brzdil. Brazilec kryl Schumacherovi záda až do 16. kola, kdy zajel do depa.

Sedminásobný mistr světa si mezitím stačil vypracovat zhruba osmisekundový náskok. Krátce nato navštívili boxy oba hlavní rivalové a v čele se na chvíli objevili Ital Jarno Trulli a Ralf Schumacher, který však po nepovedené zastávce v depu klesl až na sedmé místo. V polovině závodu vedl jeho starší bratr před Alonsem o 16 sekund. V 38. kole zajel Schumacher podruhé do boxů a do vedení se dostal poprvé španělský obhájce prvenství, ovšem jen do své zastávky. Německý favorit si pak i s pomocí nejrychlejšího kola vybudoval dostatečný náskok, takže se stačil pohodlně vrátit na trať před Alonsem i po třetím pit stopu. Před zraky 84 tisíc diváků Schumacher zaznamenal 88. vítězství v kariéře, z kterého měl po dojezdu nelíčenou radost.

Massa zůstal celkově pátý, ale přiblížil se už na dosah Kimimu Räikkönenovi a Giancarlu Fisichellovi, kteří s odstupem sledují souboj vedoucí dvojice o titul. Finský vicemistr světa dojel pátý následován právě italským pilotem Renaultu. Dva body za sedmé místo získal při své letošní závodní premiéře Španěl Pedro de la Rosa, jenž v tomto týdnu nahradil v týmu McLarenu Kolumbijce
Autor: