Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Velkou pardubickou senzačně vyhrál legendární Váňa

Sport

  16:02aktualizováno  16:37
PARDUBICE - Obrovskou senzací skončil letošní 119. ročník Velké pardubické steeplechase. Legendární žokej Josef Váňa při svém návratu dokázal triumfovat již pošesté a s koněm Tiumen za sebou nechal i velkou favoritku Sixteen.

Vítězný Tiumen s žokejem Váňou. foto: ČTK

Obhájkyně prvenství Sixteen dnes doběhla druhá, třetí byl Numero Due.

"Je tady hodně mladých, který to taky mohou vyhrát pošesté, ale nesmí házet starého Váňu do žita," uvedl Váňa v rozhovoru pro Českou televizi ještě v Tiumenově sedle. "Přijde hodně otázek, jestli končím nebo ne. Dneska končím, ale kdyby se dal dohromady Welldancer, tak nekončím," doplnil legendární žokej, který si vychutnával ovace třicetitisícového davu v hledišti.

Pár hodin před dostihem se přes Pardubice přehnala silná dešťová přeháňka, která Váňovi mohla pomoci. "Přívaly se vsákly, ani to neklouže a půda je ideální," uvažoval trenér Milan Theimer.

Odstartováno bylo o osm minut později a Velký Taxisův příkop zvládlo skoro celé pole perfektně, spadl jen žokej Dušan Andrés s Hirschem. Kdysi obávaný skok už zdaleka není takovým strašákem; před rokem jelo 16 koní a neskončil na něm nikdo.

"Domluvili jsme se, že nebudu pospíchat, Tiumen pomalu přichází na nohy. Podařilo se nám udržet nervy na uzdě," uvedl Váňa.

"Úžasné, že se mu to povedlo, a snad dá pokoj," smál se jeho syn Josef Váňa mladší.

Před zraky prezidenta Václava Klause pokračovala většina koní bez problémů dál. Chvilku táhl pole Numero Due, v čele se podle očekávání objevoval rovněž Red Dancer. Bělka Sixteen šla dopředu trochu dříve, než se čekalo, zřejmě aby se vyhnula případnému karambolu.

Váňa se na Tiumenovi držel jako pravý matador na pátém šestém místě vždy ve vnitřní dráze. Do cílové rovinky Váňa nastoupil a dlouho před cílem už bylo jasné, že nemá konkurenci a pošesté v kariéře vyhraje. "Josef Váňa ukázal, že jeho věk není žádný problém," řekl majitel vítězného koně Ivo Köhler.

"Už jsem měl strach, když jsem viděl, jak Numero Due perfektně skáče, že to nevyjde, a rychle jsem vyrazil dopředu," řekl Váňa o finiši. "Ale na posledních skocích jsme na ostatní dost získali a ukázalo se, že Tiumen je tu dnes nejlepší," dodal.

Devítiletá bělka Sixteen, kterou také připravuje Váňa a patří Jaroslavu Boučkovi, útočila na třetí triumf za sebou. Nakonec doběhla druhá. "Byl to nádherný dostih. Váňa vyhrál a zas nám to ukázal," řekl žokej Josef Bartoš.

"Sixteen doplatila na to, že šla brzy dopředu, stálo ji to v těžší půdě dost sil," uvedl komentátor Theimer.

V ostatních dostizích zaujala v Ceně Labe výhra Bremen Plana, podle mnohých budoucího favorita Velké pardubické. Po osmém dostihu musel být utracen Gawain a svěřenec Josefa Valáška se stal druhou obětí neděle; v Křišťálovém poháru potkal podobný osud Picadora.

Autoři: ,