130 let

Velká Pardubická - dostihy | foto: Alžběta Jungrová , Lidové noviny

Velkou Pardubickou vyhrál Decent Fellow

Sport
  •   16:00
PARDUBICE - Kůň Decent Fellow s žokejem Josefem Bartošem vyhrál 116. ročník Velké pardubické steeplechase. Obhájce prvenství Maskul v sedle s Dirkem Fuhrmannem dostih nedokončil.

Na druhém místě dnes doběhl po heroickém výkonu Juventus, s kterým marně útočil na svůj šestý jezdecký triumf ve slavném dostihu třiapadesátiletý Josef Váňa, který je současně trenérem vítězného koně. Obhájce vítězství Maskul po pádu na prodlouženém Taxisově příkopu v úvodu závod nedokončil.

Dramatický dostih přinesl řadu pádů. Hned čtyři účastníci ze sedmnáctičlenného pole ukončili svoji cestu za slávou už na obávaném Taxisově příkopu, kde popadali GloGloGlo, Chailand, Iraklion a Eliška Přemyslovna. Brzy byl zadržen jede z favoritů Hastaven a po nečekaném pádu Maskula se držel v čele převážně pozdější vítěz, kterého pronásledoval Cieszymir.

Od Havlova skoku ale Decent Felow jasně vedl a závěr zvládl naprosto zkušeně, přestože Juventus mocně finišoval. Vítězství jednoho z hlavních favoritů neohrozil.

Stínem dnešního odpoledne byla smrt jedenáctiletého hnědáka Bargiela, který v sedle s žokejem Jiřím Kameníčkem odvedl v čele téměř celou Cenu Labe a o vítězství přišel až v posledních metrech, kdy ho předběhl Sixteen. Krátce po doběhnutí Bargielovi selhalo srdce a uhynul.

Autor: