Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Pády a drama až do konce. Velkou pardubickou vyhrál Nikas s žokejem Stromským

Sport

  16:58aktualizováno  17:29
PARDUBICE/PRAHA - Velkou pardubickou vyhrál desetiletý hnědý valach Nikas s žokejem Markem Stromským, který se dočkal triumfu ve 41 letech na třináctý pokus. Ve finiši 125. ročníku slavného dostihu zdolal druhého Ribelina a třetího Zarifa. Loňský vítěz Jan Faltejsek skončil v sedle Universe of Gracie čtvrtý.

ŠŤASTNÝ VÍTĚZ. Velkou pardubickou vyhrál Marek Stromský na koni Nikasovi. foto:  David Neff, MAFRA

Dlouho čekal v závěsu, necpal se dopředu, až v závěru udeřil.

Zaútočil však o to drtivěji.

Před posledním skokem už byl Nikas první - a do cíle si vedení pohlídal. „Věřil jsem mu. A jsem hrozně rád, že se to povedlo,“ říkal žokej Marek Stromský v rozhovoru pro Českou televizi.

Nikas už byl před dvěma lety na Velké pardubické druhý - a Stromský dokonce už jednou projel cílem první. V roce 2008 ho však s běloušem Amant Grisem diskvalifikovali, protože nedodržel kurz.

Letos Nikas nepatřil k největším favoritům, měl kurz 21:1! Přesto nakonec předběhnul všechny. A to v nejrychlejším čase historie - o více než tři vteřiny překonal dosavadní rekord 8:58,99, který se povedl Sixteen v roce 2008.

Do cíle dorazila polovina koní

Velká pardubická letos začala éru bez Josefa Váni staršího, ale dlouho se zdálo, že budou pokračovat vítězné roky Jana Faltejska.

Šampion předchozích tří ročníků, které ovládl na hnědce Orphee des Blins, letos takřka celý dostih vedl i v sedle Universe of Gracie.

S KOJENCEM V NÁRUČÍ. Slavný dostih si nenechali ujít ani ti nejmenší.
NEUSTÁL TO. Žokej Sertash Ferhanov „visí“ na Danonovi.

V rychlém tempu odtáhl většinu dostihu. Spolu s ním se v popředí drželi Hipo Jape, Kasim, Lorain či Pasquini Rouge. Jiní končili předčasně - dva koně nezvládli Taxisův příkop, dva další skončili na Popovickém skoku, mimo jiné loni druhý Al Jaz.

Ještě těsně před cílem se vpředu držela silná skupina sedmi koní. Z ní však poté vyrazil Nikas, přehnal se i přes Universe of Gracie - a vedení už nepustil.

Do cíle nakonec dorazilo 11 koní, tedy polovina startujících. Josef Váňa mladší skončil s favorizovaným Rabbit Wellem na pátém místě.

125. Velká pardubická steeplechase (překážkový dostih na 6900 m, šestiletí a starší koně, dotace 5 milionů korun)

1. Nikas (ž. Stromský, trenér Popelka, stáj Castor), 2. Ribelino (ž. Kašný), 3. Zarif (ž. Bartoš), 4. Universe of Gracie (ž. Faltejsek), 5. Rabbit Well (ž. Váňa ml.), 6. Kasim (ž. Novák). Výrok: jistě 3 3/4 - 3 1/2 - 2 1/2. Čas: 8:55,29.

Další dostihy: I. Stretton (ž. Myška) - Barakin - Moderator, II. Arcione (ž. Myška) - Delight My Fire - Natalie, III. Marmiton (ž. Faltejsek) - Tzigane Du Berlais, IV. Charme Look (Málková) - Zugor - Sheron, V. Shaman (Váňa ml.) - Ryana - Usockem, VI. Hegnus (ž. Romano) - Rabbit Hawk Wing - Vandual, VII. Khalshani (ž. Matuský) - Valtz - Mazhilis.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč