Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Velkou Pardubickou vyhrála Sixteen

Sport

  15:55
PARDUBICE - Velkou pardubickou steeplechase vyhrála sedmiletá bělka Sixteen v sedle s žokejem Dušanem Andrésem. V cílové rovině 117. ročníku slavného překážkového dostihu předčila loňského vítěze Decent Fellowa. Boj 14 koní sledovalo několik desítek tisíc diváků.

Velká Pardubická - dostihy foto: Alžběta Jungrová Lidové noviny

Razantně vpřed vypálili dvojnásobný vítěz Maskul a Cieszymir, jenže oběma se stal osudným hned čtvrtý skok, proslulý Taxisův příkop. Tempo dostihu po dramatickém úvodu lehce zvolnilo, do čela se propracoval obhájce Decent Fellow. Hned v závěsu nečekaně cválal outsider Zeerow, který vybíhal do dostihu s kurzem 50:1, naopak teprve šestnáctiletý syn legendárního Josefa Váni v sedle Juventuse jako by doplácel na malé zkušenosti a uzavíral startovní pole.

Těsně před kamennou zdí byl zadržen Brambusch a v závodě tak zůstalo už jen 11 koní. Žokej Hurt jako by byl s Decent Fellowem dokonale sžitý a stále udával tempo. Měl náskok přibližně dvou délek a zdálo se, že Decent Fellowa vede za obhajobou triumfu.

Dopředu se začala tlačit Eliška Přemyslovna s Pavlem Kašným, ale Decent Fellow dál bezpečně vedl. Ve chvíli, kdy koně točili do cílové rovinky, ovšem znatelně zrychlila sedmiletá klisna Sixteen. Před posledním skokem oba vedoucí koně cválali už bok po boku.

Decent Fellow se snažil zachytit tempo Sixteen, jenže na mohutný nástup své soupeřky nestačil. Jedna ze spolufavoritek nakonec zvítězila s náskokem přibližně pěti délek a potvrdila skvělou formu z posledních týdnů. Poprvé v historii si navíc pro prémii pro vítěze doběhla bílá klisna. Vedle Andrése, který po mnoha pokusech konečně dosáhl na nejvyšší stupínek, mohl slavit i trenér vítězky Josef Váňa, jeho syn navíc ostrým finišem poskočil na páté místo.

Autoři: ,

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...