Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Verdikt k dopingu Contadora padne nejdřív v lednu

Sport

  14:18
LAUSANNE (Švýcarsko) - Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne podle plánu ukončil projednávání dopingového případu španělského cyklisty Alberta Contadora. Verdikt kauzy táhnoucí se od roku 2010 padne nejdříve v lednu.

Španělský cyklista Alberto Contador (vpravo) před soudem, který řeší jeho dopingový případ foto: ČTK

CAS projednával odvolání Mezinárodní cyklistické unie (UCI) a Světové antidopingové agentury (WADA) proti rozhodnutí španělského svazu, jenž svou hvězdu zbavil obvinění z dopingu. Contador měl během svého triumfu na Tour 2010 pozitivní test na clenbuterol a u domácí federace uspěl s obhajobou, že se mu zakázaná látka dostala do těla z masa.

Tříčlenná komise CAS během čtyřdenního jednání vyslechla nejen Contadora, ale například i jeho bývalé a současné týmové kolegy, řezníka, od nějž pocházelo maso, či specialisty na polygraf. Právě výsledky výslechu na takzvaném detektoru lži, jemuž se Contador podrobil letos v květnu, byly podle španělského listu AS jedním z argumentů cyklistových právníků v jeho prospěch.

Transfuzi krve se cyklista údajně nepodrobil

Test na polygrafu údajně potvrzuje, že se Contador nepodrobil zakázané transfuzi krve, což je jedna z teorií WADA. Antidopingová agentura prý prověřovala teorii, že si Contador nechal vyměnit krev za tu odebranou v tréninku, kdy užíval clenbuterol. Kolínská laboratoř totiž v Contadorově moči kromě clenbuterolu našla stopy změkčovadel používaných při výrobě plastikových sáčků na uchovávání krve.

WADA si navíc pozvala experta Javiera Martína Pliega, jenž uvedl, že možnost, že by ve Španělsku bylo hovězí kontaminované clenbuterolem, je 1:20.000. Na druhou stranu Sheila Birdová z Contadorova tábora uvedla, že v Evropě se testuje jen 900 kusů dobytka z milionu a pouze jedno procento pochází ze Španělska.

Osmadvacetiletý Contador se projednávání případu ve Švýcarsku účastnil a ve středu se podrobil křížovému výslechu. Hrozí mu dvouletý trest a také odebrání triumfů z Tour 2010 a letošního Gira d'Italia.

Autor: