Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Věřím, že Michaela už brzy celý svět uvidí, říká Todt o Schumacherovi

Sport

  9:13
Už je to 79 měsíců. Dlouhých 2 404 dnů. A pro širokou veřejnost stále ta stejná nezodpovězená otázka: Jak na tom skutečně je Michael Schumacher? Teď přichází alespoň úsečná odpověď s jistou dávkou naděje.

Michael Schumacher a Jean Todt. foto: Reprofoto

„Michaela jsem nedávno viděl. A moc doufám, že ho brzy celý svět uvidí taky. On i celá jeho rodina pro to dělají všechno. Pořád bojuje,“ uvedl předminulý víkend Jean Todt, prezident Mezinárodní automobilové federace FIA a především velmi blízký Schumacherův přítel.

V roli šéfa a jezdce spolu prožili dominantní éru Ferrari z počátku milénia, pracovní vztah se ale záhy proměnil v přátelský, rodinný. Todt o Schumacherovi často mluví jako o svém dalším synovi a patří tak mezi úzkou skupinu, která smí někdejšího šampiona F1 po jeho nehodě na lyžích navštěvovat.

Todt - stejně jako ostatní - Schumacherův konkrétní zdravotní stav nekomentuje, nicméně teď lze z jeho výroku pro Daily Mail cítit, že „uzamčená zlatá klec“ u Ženevského jezera se možná pro veřejnost částečně pootevře.

Michael Schumacher a Jean Todt.
Michael Schumacher (vlevo) a Jean Todt.

Nicméně dál tak platí, že více než šest a půl roku se jen spekuluje, jak na tom Schumacher doopravdy je. Manželka Corinna informace neposkytuje a přísně střeží rodinné soukromí, na jakékoliv fotografie je uvaleno embargo.

Hodně se sice očekávalo od otevřeného dokumentu, který měl mít premiéru loni v prosinci, tu ale nakonec tvůrci - zřejmě na přání blízkých - odložili.

Před měsícem se zase objevily zprávy, že by měl jedenapadesátiletý Němec podstoupit poměrně experimentální transplantaci kmenových buněk u francouzského profesora Philippe Menascheho, nicméně teď to zdroj Daily Mail vyvrací. Prý k tomu i kvůli koronaviru nedošlo.

Schumacherův případ jen dokazuje, jak ten čas letí a jak moc se F1 za tu dobu proměnila. Než se sedminásobný šampion zjevil v osudný den na sjezdovce ve francouzském Méribel, měl Lewis Hamilton na kontě 22 výher. Teď mu chybí pouhých pět k vyrovnání Schumacherova rekordu (91 vítězství) a dost možná letos srovná i Schumacherův počet titulů.

Syn Mick se už v závodech motokár neskrývá pod dívčím příjmením své matky (Betsch), ale hrdě závodí v šampionátu F2 a je nejspíš jen otázkou času, kdy se mu otevřou dveře i od královské kategorie. A dcera Gina Maria se pro změnu stala mistryní světa v reiningu, westernové drezuře na koni.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.