130 let
Petr Novák.

Petr Novák. | foto: Pro LN: Lukáš Přibyl.

Rozhovor

Věřím, že se haly dožiju. Kdekoliv, říká kouč Sáblíkové Petr Novák

Evropa
  •   10:00aktualizováno  19:13
PRAHA - Slíbil, že vychová olympijskou šampionku, a povedlo se mu to. Trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák (62) zůstává se stejnou zatvrzelostí přesvědčený i o tom, že v Česku bude stát stadion pro rychlobruslení. Přestože jeho zrod provázejí značné peripetie... Jak informovala MF Dnes, na stole se nejnověji objevila možnost vybudovat nekrytý ovál v Pardubicích.

LN O vznik haly se snažíte od olympiády v Turíně. S kolika nabídkami jste se za posledních sedm let setkal?
Bylo jich víc než deset. U některých jsem to konzultoval jen telefonicky, v sedmi případech došlo ke konkrétním schůzkách.

LN Hodně se mluvilo o stavbě haly ve Velkém Oseku. Kde to ještě vypadalo nadějně?
Hodně času jsme strávili v Brně, kde jsme si mysleli, že by mohla dráha vzniknout v kampusu univerzity. Nakonec to skončilo kvůli potížím s pozemky. K tomu vyhlásil primátor před volbami, že ve městě dostane fotbal a hokej tam, kam patří. Pocítil jsem, že další sport tam asi nemá moc šanci. Ozvali se další starostové, měl jsem z nich ale často pocit, že si mysleli, jak s námi přijdou peníze. Po olympiádě v Turíně totiž tehdejší ministryně školství Petra Buzková řekla, že má přichystáno sto milionů a dá je do toho.

LN Čím vás oslovila nabídka z Velkého Oseku?
Jeho starosta byl první člověk, který pracoval s pozemky určenými na sport, začala se dělat nějaká rozhodnutí. Proto jsme se tam také přestěhovali, aby bylo vidět, že to není žádná kachna a myslíme to vážně.

Co čeká Sáblíkovou

- Po třídenní zastávce v Česku odjíždí olympijská vítězka opět do zahraničí. "Domů se vrátím až v půlce března," hlásila Sáblíková. Během dvou měsíců absolvuje Světový pohár v Moskvě, světový šampionát ve víceboji v Salt Lake City, a na jednotlivých tratích v Heerenveenu.

- A cíle Sáblíkové? "Mluvil bych špatně, kdybychom nestáli o pódium," tvrdil její trenér Petr Novák. Z finančního hlediska je zajímavější víceboj, i když nejde o olympijskou disciplínu. "Za vítězství ve víceboji berete 18 tisíc dolarů, za vítězný závod ve Světovém poháru je 1500 dolarů," porovnal kouč výrazné rozdíly.

LN Podle čeho poznáte, že má nabídka reálnou šanci na úspěch?
Spoléhám na intuici. Jako trenér rychlobruslení jsem věřil, že jednou můj závodník vyhraje velký závod a uslyším českou hymnu. Řídím se pořekadlem, že stokrát nic umoří i vola. Dejme tomu, že dojde i v tomto případě na moje slova a dožiju se toho, že se tu dráha postaví. Náš sport se prokazatelně pět let pohybuje ve špičce, jsme jediní, kteří rok co rok získávají zlaté medaile z mistrovství světa. Přece Česko nemůže být výjimkou v Evropské unii a zůstat bez rychlobruslařské dráhy, když tady má top sport. Často se mě ptají lidé z německé, holandské, nebo norské televize: Už máte tu dráhu? Odpovídám bohužel a oni jen kroutí hlavami.

LN Teď se mluví o oválu v Pardubicích. Jeho cena je podle odhadů 100 milionů korun, což patnáctkrát nižší suma než u haly. Jde o jedinou možnost, která nyní přichází v úvahu?
Věřím, že ještě není mrtvá ani varianta v Oseku. Proč by Česko nemohlo mít rychlobruslařské dráhy třeba dvě? Sousední země je mají a v Holandsku jich napočítáte sedmnáct. Teď ale musím jít hlavně za realitou. V Pardubicích se to rýsuje opravdu hodně nadějně. Pouští se do toho lidi, kteří mají zkušenosti se sportovními stavbami, co už stojí a nejsou zadlužené.

LN Je při stavbě nutná podpora státu?
Nevěřím po zkušenostech, které mám, že by se stát chtěl nějak podílet. Na druhou stranu kraj a města disponují taky státními penězi. Tak jak odpovědět... Je jasné, že státní peníze do toho půjdou.

LN Teď k jinému tématu. Podle nového plánu financování sportu získá ze státních zdrojů Český svaz rychlobruslení, který sdružuje i short-track, 537 tisíc korun. To je o 227 tisíc víc než loni. Co říkáte na takové přilepšení?
Ještě nevím, jak se to bude rozdělovat. Když tak úspěšný sport dostane z 270 milionů o 200 tisíc navíc, tak to není nic. Kdyby svazy napsaly svůj rozpočet, my jsme až na konci. Jsou tu masové sporty, ale proč také nechceme podporovat sportovce, kteří pro Česko vozí medaile...?

LN Jak vám taková částka pomůže ve vašem ročním rozpočtu?
Za 200 tisíc pořídíte letenku do Calgary a zpátky pro nás dva s Martinou. Loni jsme měli celý svaz obrat 5,5 milionu korun a z toho děláme dva sporty. Já jako funkcionář se pak musím podívat Martině do očí a říct jí, že jí nemůžeme dát ani měsíční plat 10 tisíc korun. Je to tak správně? Není to tak správně. Jestli chceme, aby v Česku tenhle sport skončil, tak skončí. Nebo se někdo chytí za nos. Vždyť kolik lidí vozí z olympijských sportů zlaté medaile? V našem podání byla loni slyšet hymna pětkrát za rok. 

Autor: Petr Adam