Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Biatlonistkou roku je Veronika Vítková, nejlepším trenérem Zdeněk Vítek

Sport

  21:10aktualizováno  21:20
PRAHA - Čtvrtá žena uplynulého ročníku Světového poháru Veronika Vítková se stala podruhé nejlepší českou biatlonistkou sezony. Cenu převzala na dnešním slavnostním galavečeru biatlonu v pražském divadle Hybernia. Do Síně slávy byl uveden první český medailista z mistrovství světa Jan Matouš.

Nejlepší biatlonistkou sezony se stala Veronika Vítková. foto: ČTK

Vítková na piedestalu pro nejlepšího biatlonistu vystřídala Ondřeje Moravce, který loni uspěl díky třem olympijským medailím. 

I letos získal Moravec tři cenné kovy, a to na mistrovství světa, ale hlasující členové biatlonového svazu více ocenili dlouhodobou výkonnost Vítkové. 

Šestadvacetiletá jilemnická závodnice stála spolu se štafetami třináctkrát na stupních vítězů a v Oberhofu se poprvé radovala z výhry.

Vítková si při přebírání ceny vyslechla od zaplněného sálu dlouhotrvající potlesk a krotila emoce. 

„Protože jsem to nečekala,“ řekla se skromným úsměvem. Poprvé ovládla biatlonovou anketu již před šesti lety po juniorském titulu mistryně světa a pátém místě na šampionátu mezi dospělými v Pchjongčchangu.

Trenérem roku se stal Zdeněk Vítek (vpravo). Vlevo je moderátor galavečera...
Ženská štafeta (zleva) Gabriela Soukalová, Eva Puskarčíková, Jitka Landová a...

Trenérem roku byl zvolen Zdeněk Vítek, který ženský národní tým převzal loni po Jindřichu Šikolovi.

Ženy pod jeho vedením zaznamenaly velký vzestup - třikrát vyhrály štafetový závod, celkově i hodnocení SP štafet a druhé byly v Poháru národů.

Do Síně slávy vstoupil bronzový ze světového šampionátu v Lake Placid v roce 1987 Matouš. Trojnásobný olympionik, viceprezident Českého svazu biatlonu a šéf klubu SKP Jablonec vyhrál závod SP v roce 1987 a třetí byl v témže roce celkově.

Titul mládežnického talentu si odnesl Mikuláš Karlík, který by jednou mohl navázat třeba na prvního českého medailistu z olympijských her Jaroslava Soukupa. 

Tomu ale uplynulá zima tolik nevyšla a navíc zmatkoval. Za to, že střílel do cizích terčů a běhal trestná kola, která nemusel, dostal cenu Úlet roku.

V anketě popularity, kterou zorganizoval se svazem portál iDnes.cz, vyhrála štafeta žen. Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Vítková vyhrály tři ze šesti štafetových závodů sezony a od fanoušků obdržely 874 hlasů. Zlatá smíšená štafeta z MS Vítková, Soukalová, Michal Šlesingr a Moravec byla skokanem roku.¨

Anketa o nejlepšího českého biatlonistu sezony 2014/15 (hlasování členů Českého svazu biatlonu)

Biatlonista roku: Veronika Vítková (SKP Jablonec).

Trenér roku: Zdeněk Vítek (trenér žen).

Skokan roku: smíšená štafeta (Vítková, Soukalová, Šlesingr, Moravec).

Talent roku: Mikuláš Karlík (Letohrad).

Úlet roku: Jaroslav Soukup (SKP Jablonec).

Hlasování fanoušků na serveru iDnes.cz: 1. štafeta žen (Puskarčíková, Soukalová, Landová, Vítková) 874 hlasů, 2. Vítková 841, 3. smíšená štafeta (Vítková, Soukalová, Šlesingr, Moravec) 501.

Síň slávy: Jan Matouš.

Autoři: ,

Prodej bytu 3+1 v Kojetíně
Prodej bytu 3+1 v Kojetíně

Nová, Kojetín - Kojetín I-Město, okres Přerov
2 690 000 Kč