Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Veselý a Hejnová jsou nominováni na nejlepší evropské atlety

Sport

  18:00
LAUSANNE - Mistři světa Vítězslav Veselý a Zuzana Hejnová byli nominováni na ocenění pro nejlepšího atleta a atletku Evropy za letošní rok. Oštěpařský šampion i letos neporažená česká rekordmanka v běhu na 400 metrů překážek figurují ve dvanáctičlenných výběrech, které dnes zveřejnila Evropská atletická asociace.

Český oštěpař Vítězlav Veselý foto: Mafra - Michal Klíma

Fanoušci mohou pro nominované závodníky hlasovat na facebooku EAA od soboty 7. září. Hejnové vynesla nominaci vynikající sezona, v které opakovaně zlepšila český rekord a vyhrála všech třináct závodů včetně drtivého vítězství na světovém šampionátu v Moskvě. V anketě může navázat na loňské třetí místo olympijské vítězky v hodu oštěpem Barbory Špotákové, která si letos dopřává mateřskou pauzu. Veselý loni, kdy vyhrál Diamantovou ligu a mistrovství Evropy a byl čtvrtý na olympijských hrách, obsadil v anketě dvanácté místo.

Díky triumfu v Moskvě a výkonům v Diamantové lize, v níž má blízko z obhajobě prvenství, figuruje v nominaci i letos. Jako první atlet v historii může vyhrát evropskou anketu potřetí za sebou britský běžec Mo Farah, který na mistrovství světa stejně jako loni na olympiádě ovládl závody na 5000 a 10.000 metrů. Mezi ženami loni získala cenu britská vícebojařka Jessica Ennisová, které letošní sezonu pokazilo zranění. Nejlepší evropští atleti budou slavnostně vyhlášeni v sobotu 12. října v Tallinnu.

Nominace

Muži
Bohdan Bondarenko (Ukr./výška), Pawel Fajdek (Pol./kladivo), Mo Farah (Brit./5000 a 10.000 m), Robert Harting (Něm./disk), Robert Heffernan (Ir./chůze), Raphael Holzdeppe (Něm./tyč), Renaud Lavillenie (Fr./tyč), Mahiedine Mekhissi-Benabbad (Fr./3000 m př.), Alexandr Meňkov (Rus./dálka), David Storl (Něm./koule), Teddy Tamgho (Fr./trojskok), Vítězslav Veselý (oštěp).

Ženy: Abeba Aregawiová (Švéd./1500 m), Zuzana Hejnová (400 m př.), Jelena Isinbajevová (Rus./tyč), Jelena Lašmanovová (Rus./chůze), Hanna Melničenková (Ukr./sedmiboj), Christina Obergföllová (Něm./oštěp), Christine Ohuruoguová (Brit./400 m), Sandra Perkovičová (Chorv./disk), Marija Savinovová (Rus./800 m), Christina Schwanitzová (Něm./koule), Světlana Školinová (Rus./výška), Valeria Straneová (It./maraton).

Autoři: ,

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...