Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Veselý druhý titul nepřidal, finále ztratil v tie-breacích

Davis Cup

  15:54aktualizováno  16:30
BUKUREŠŤ/PRAHA - Druhý titul v kariéře nebyl daleko, poslední překážku však Jiří Veselý nezdolal. Ve finále antukového turnaje v Bukurešti podlehl český tenista 6:7 a 6:7 Španělovi Guillermu Garcíovi. V tie-breaku druhého setu odvrátil jednadvacetiletý daviscupový reprezentant pět mečbolů a prohrál ho 11:13.

Úder Jiřího Veselého. foto: ČTK/AP

Sedmý nasazený Veselý hrál v rumunské metropoli své druhé finále v kariéře a první na antuce. Na druhý titul po lednovém triumfu v Aucklandu ve vyrovnané bitvě nedosáhl.

García získal pátý titul a první v Bukurešti poté, co před dvěma lety podlehl ve finále Lukáši Rosolovi. Toho letos vyřadil ve čtvrtfinále a Rosol kvůli tomu přijde o pozici žebříčkové české dvojky. Vystřídá ho Veselý, jenž si finálovou účastí vylepší osobní maximum zhruba na 35. místo, zatímco Rosol se propadne na začátek páté desítky.

Vstup do prvního vzájemného duelu na ATP Tour proti Garcíovi Veselému nevyšel. Brzy prohrával 0:3, nicméně pak setřásl nervozitu a srovnal na 4:4. Za stavu 6:5 poté dokonce podával na zisk sady a vypracoval si dva setboly, ale jednatřicetiletý Španěl oba odvrátil a vynutil si tie-break.

Ve zkrácené hře byl Veselý dva míče od zisku setu, od stavu 5:3 však neuhrál ani jeden míč a García zvítězil 7:5.

Druhý set po výměně brejků v třetím a čtvrtém gamu jednoznačně směřoval do dalšího tie-breaku. V pěti gamech od stavu 4:3 se pouze Veselému podařilo uhrát jeden míček při soupeřově podání, zbytek byly čisté hry.

Zato zkrácená hra přinesla drama. García vedl 6:4 a měl první dva mečboly, Veselý je však stejně jako postupně další tři aktivní hrou s přechody k síti odvrátil. Sám měl dvě šance na zisk sady, ale setboly neproměnil. Zápas při šestém Španělově mečbolu ukončil bekhendem do autu.

Tenisový turnaj mužů v Bukurešti

Dvouhra - finále: García (5-Šp.) - Veselý 7:6 (7:5), 7:6 (13:11).

Čtyřhra - finále: Copil, Ungur (Rum.) - Monroe, Sitak (USA/N. Zél.) 3:6, 7:5, 17:15.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!