130 let
Veslařská regata Primátorky: Osmiveslice Dukly Praha

Veslařská regata Primátorky: Osmiveslice Dukly Praha | foto: ČTK

Veslařské Primátorky: Zbrzdily nás vlny, tvrdili poražení

Sport
  •   6:30
PRAHA - Jiskérka rivality a možná i ukřivděnosti se rozhořela krátce za cílem 97. ročníku primátorských osmiveslic. Zažehla ji skutečnost, že favorizovanou loď Dukly v rozhodující chvíli zalil vlnami motorový člun, na jehož palubě byli i primátor Pavel Bém a šéf veslařského svazu Jiří Kejval.

"Podle plánu jsme těsně před bójkami v zatáčce pod Vyšehradem dojeli vedoucí loď skifařů Dukly. Když jsem ale zařval ‚Točíme!‘, zalilo nás pět nebo šest velkých vln od toho motoráku, mně šly přes hlavu, nabrali jsme hodně vody. Pak už to byl jen těžký boj," líčil nestárnoucí kormidelník favorizované posádky Oldřich Hejdušek (52), rekordman slavného závodu v počtu vítězství, který včera sahal po 22. triumfu.

První sestava Dukly prohrála se skifaři už v sobotní semifinálové jízdě. "Ve finále jim to kluci chtěli oplatit. Ale co si do bójek najeli, kvůli vlnám ztratili," přitakal kouč poražených Petr Blecha.

"To je nesmysl," reagoval Jakub Makovička zvítězné posádky skifařů. "Nám nikdo nevěřil, dostali jsme nejhorší loď, co v loděnici zbyla. O to je náš úspěch sladší," pravil veslař, který loni sVáclavem Chalupou a kormidelníkem Hejduškem získal na MS na dvojce stříbro. "Po závodě jsou jedni veselí, druzí smutní. Jsem rád, že veselí jsme my, ale stejně to na Dukle oslavíme společně," dodal.

Ani jeho parťáka Tomáše Karase slova o vlnách nenadchla. "Byly velké, ale vodu jsme nabrali všichni. Proč by loď, která jela uprostřed pole, měla být zalitá nejvíc? Je třeba umět přiznat prohru," pokýval hlavou.

Otázku vln neřešil finský kouč vítězů Veikko Sinisalo. "Byl to velmi prestižní boj ve výjimečném závodě, ojedinělém ve světě. Hodně si to považuju, kluci mají formu," řekl trenér párových veslařů Dukly.

Odlesk Primátorek: Chalupa je stále na scéně

Nejlepší český veslař nedávné minulosti Václav Chalupa už předal žezlo předního světového skifaře Ondřeji Synkovi a pracuje jako opravář veslařských lodí, jeho jméno ale figuruje ve výsledcích Primátorek dál. Stará se o to jeho 16letý syn Václav – ve finále dorosteneckých osmiveslic o Cenu Vltavy pomohl sestavě ČVK Praha /Mělník/Lysá n. Labem kprvnímu místu. "Ale chtělo by to vyhrávat na skifu," smál se jeho otec, loňský vítěz Primátorek na osmě.

Autor: Jiří Jakoubek