130 let

Vyprodáno, oznamuje během zápasu Blšany - Sparta hlas z amplionu. Dva tisíce tři sta platících diváků. „Ale osm set nás nevidí,“ utrousí muž čekající ve frontě na pivo. | foto: Hynek Glos, Lidové noviny

Vesnice, z ligy ven! slyšely Blšany

Sport
  •   9:50
HORIZONT - Jak to vypadá, když nejbohatší klub české ligy přijede na hostování do obce, kde žije 938 lidí.

V  neděli po třinácté hodině je na benzinové pumpě v Novém Strašecí plno. Po silnici E48 od Prahy směrem ke Karlovým Varům se tudy sjíždějí fotbaloví fanoušci na ligový zápas v Blšanech. Sraz si tu dali lidé, které na internetových stránkách ultrassparta.cz zlákal plakát zvoucí na „maškarní v Blšanech“ s výzvou „jedete?“.

Už na pumpě je jasné, že sparťanští fans vzali maškarní vážně. Promenáduje se tu chlapík v dlouhém rudém plášti, další má na hlavě gumovou masku s tváří jakési nestvůry, třetí zas tankistickou kuklu. Sotva doplní zásoby pohonných hmot a piva, vyrážejí po rozbité silnici první třídy do Blšan.

O této obci v Ústeckém kraji se často píše jako o nejmenší prvoligové vesnici v Evropě. Faktem je, že mnoho vesnic, kde žije jen necelá tisícovka obyvatel, se prvoligovým týmem pochlubit nemůže. Blšany ano. V očích sparťanských fanoušků to však žádné plus není.

„Chvalovský by měl sedět už jenom za to, že tady tu první ligu vůbec zařídil,“ říká jeden z nich už po cestě na stadion. Naráží tak na jméno zakladatele zdejšího „fotbalového zázraku“, podnikatele Františka Chvalovského, který své peníze vydělal v průběhu 90. let.

Muž na stromě měl nejlepší výhled na hřiště.Ti pod dva metry mají smůlu
Blšany na prvoligový fotbal evidentně nemají kapacitu, a tak je už půl hodiny před výkopem velmi složité najít místo k zaparkování vozu. Řidiči je nakonec nechávají stát, kde to jde.

Pro místní obyvatele je zápas s letenským klubem evidentně velkou atrakcí. Před vchody svých domů sice raději parkují vlastní vozy (zřejmě proto, aby jim opilí pražští chuligáni nelezli na zahrady), ale i tak zvědavě okukují procesí, které se úzkou uličkou mezi řadovými domky valí ke stadionu s kapacitou 2300 diváků.

U dvou pokladen stojí asi padesát lidí, když se od jedné kasy ozývá: „Vyprodáno!“. Zmatkující fanoušci okamžitě přebíhají k dalšímu otevřenému okénku, kde ještě mají lístky k stání po padesátikoruně.

Stadion v Blšanech je velmi skromný. Na jedné z delších stran hřiště stojí malá tribuna a za jednou z branek je klec pro hostující fanoušky, kterou obsadily necelé dvě stovky sparťanských ultras. Na ně dohlížejí policisté, kteří je ze střechy nad pokladnami bez ustání natáčejí na video. Zbytek stadionu chrání jen dvoumetrový kovový plot, okolo kterého se ve třech řadách za sebou tísní zbylí diváci.

Kdo neměří dva metry, anebo se neprodere do první řady, má smůlu - ze hřiště vidí jen kus. Jedinou nadějí je, že se někdo „od plotu“ vydá pro klobásu nebo pivo, které tady na rozdíl od většiny prvoligových stadionů je alkoholické. Ani to ovšem, jak se později ukazuje, výhled na hřiště nezaručuje.

„Hele, mladej, tady to je moje místo,“ tlačí se k plotu postarší muž s klobásou v ruce. „Jo, jo, já mu to tady hlídám,“ přikyvuje jeho kamarád. Někteří z diváků situaci řeší tak, že si stoupají na židle a stoly podél hrací plochy. Nejlepší výhled má muž, který vylezl na strom.

„Vesnice, z ligy ven!“ zní ze sparťanského kotle. „No jo, tady vás je, do Blšan se hrnete, co? Ale že byste přijeli třeba do Ostravy, to vás ani nehne. To ste sparťani?“ vyčítá ve frontě na pivo jeden z „ultras“, tedy skalních fanoušků, civilně vyhlížejícím sparťanům se šálami a dresy.

Zápas začíná. Víc, než dění na trávníku, je ale zábavné dění v hledišti. Ostatně sparťanský fanoušek s přezdívkou Tleskač utkání celkem výstižně charakterizoval na stránkách spartaforever.cz takto: „Místama výkony borců při zápasu připomínaly podnikový přátelák Ministerstva sociálních věcí proti Jihočeským matkám a to po předchozím alkoholickém večírku!“

Zato karnevalový příchod sparťanských hooligans, kteří na stadion dorazili pár minut po začátku zápasu, slibuje jinou podívanou. Hned zkraje se rozehřívají skupinovým pokřikem „Sieg heil!“, což přítomné policisty nevytrhává z klidu.

Diváky podél hřiště zatím baví vlasatý fanoušek, který se propracoval až k plotu a využil vzdálenosti necelých dvou metrů od hřiště, aby pořvával na hráče. „Kurva! Sparťani, tak hrajte něco! Co tam děláš, ty dvoumetrová kundo?“ křičí například na vytáhlého sparťanského útočníka Libora Doška, který už poněkolikáté bezúspěšně vyskakuje pozadu proti centrovanému míči.

„Teda jsem zklamanej jako svině, fotbal na hovno, support na hovno a to si myslim, že nás tam bylo dobrejch 400. Jen se nikomu nechtělo fandit a to je kurva špatný,“ napsal později na stránkách ultrassparta fanoušek Papas.

Pojď na panáka, půjde ti to líp
V druhém poločase je veselo i mezi fandy Blšan za brankou jejich týmu. Vzrušení přinášejí sparťanští hooligans, kteří z kotle zasypou hřiště dýmovnicemi a ohňostroji. Tři z nich dokonce využívají nízkého plotu, vtrhnou na hřiště a kličkují mezi hráči, aby přes plochu doběhli až do blšanské branky. Přestože pořadatelům celkem zdatně utíkají, nepodaří se to nakonec nikomu. „Proč je kurva ty policajti nevyvedou. Tahněte do Prahy, Pražáci zasraný!,“ komentují to blšanští fandové.

Za chvíli začnou rozebírat exblšanského Jana Šimáka, nyní ve službách Sparty. „Honzo, pojď na panáka! Třeba ti to půjde líp!“ pokřikují na hráče, který nedávno absolvoval protialkoholní léčbu. „On už je vyléčenej,“ říká jeden z fandů. „Na rozdíl od nás, co?“ přidává se další.

Hlas z amplionu oznamuje, že je vyprodáno. Dva tisíce tři sta platících diváků. „Ale osm set nás nevidí,“ utrousí muž čekající ve frontě na pivo.

Zápas se chýlí ke konci. Zdá se, že branka už nepadne. „Dneska si rozdělíme body a budem všichni spokojený. Pražáci nic nepředvedli,“ zaznívá ze skupiny blšanských příznivců. Toho si je vědom i sotva dvacetiletý opilý mladík ve sparťanské šále, který pár minut před koncem napodobuje své kolegy z kotle a vbíhá na trávník. O chvíli později doslova letí přes plot zpět do hlediště. „Proč nám ho sem házíte, proč ho nezavřete?“ křičí na pořadatele jeden z Blšanských.

Zápas končí. Při odchodu mladíka potkáváme znovu, když se v dobrém rozmaru obrací na kamaráda s otázkou: „Kde to vlastně jsme, tati?“

Autoři: Lidové noviny