130 let
Jan Hernych.

Jan Hernych. | foto: Reuters

Veterán Hernych odmítl Davis Cup. Nestačilo mu 10 tisíc dolarů

Sport
  •   12:02aktualizováno  12:57
PRAHA - Tenista Jan Hernych odmítl nominaci na zápas 1. kola Davisova poháru s Kazachstánem v Ostravě, protože nesouhlasil s finančními podmínkami. Podle daviscupového kouče Jaroslava Navrátila nejprve akceptoval nabídku 6 tisíc dolarů (108 tisíc korun), následně ji odmítnul, stejně jako druhou nabídku na 10 tisíc dolarů (180 tisíc korun).

Jedenatřicetiletý Hernych dostal nabídku nahradit nemocného Radka Štěpánka v českém daviscupovém výběru, který čeká příští víkend (4.-6. března) první kolo boje o salátovou mísu doma v Ostravě s Kazachstánem. Jenže překvapivý účastník 3. kola letošního Australian Open nabídku odmítl.

Nejprve sice kývnul na 6 tisíc dolarů (108 tisíc korun) startovného, ve čtvrtek ale názor změnil a neakceptoval ani návrh na 10 tisíc (180 tisíc korun). "Jsou určité meze, které nebudeme překračovat. Řekl jsem mu, že národní tým není o penězích a v nouzi se nenechám tlačit do kouta," řekl nehrající daviscupový kouč Jaroslav Navrátil pro facebookové stránky českého týmu.

Jan Hernych.

Hernych podle svých slov nominaci odmítl ze dvou důvodů. Tím prvním je prý komunikace. "Člověk se dozvídá, že je v nominaci, od cizích lidí, aniž by měl kontakt s kapitánem. Myslím si, že komunikace tady vázne, že by se to mělo řešit dopředu a ne na poslední chvíli," řekl Hernych ČTK. Uvedl, že se o nominaci dozvěděl v pátek od kamarádů a hráčů z týmu.

"Všichni víme, že na mě tým nestojí, ale člověk by měl vědět, že už je v širším týmu, což jsem se od kapitána taky nedozvěděl, aby mohl být připraven a nebyl páté kolo u vozu," uvedl. Druhým důvodem byly i finanční podmínky. Když byl v týmu poprvé v roce 2005, tak měl fixních 10 tisíc dolarů. Nyní měl dostat 10 tisíc, pokud by nastoupil do dvouhry, 7000 pokud by byl v týmu a 2500 jako pátý člen výběru.

Tomáš Berdych se loučí s Melbourne

"Tenkrát to byl fix a bylo jedno, jestli člověk bude hrát, nebo ne. Přišlo mi to lepší, člověk se cítil jako součást týmu a nebyl odstrkovaný," konstatoval Hernych, která odehrál v Davisově poháru tři dvouhry a jednu čtyřhru a všechny zápasy prohrál. Navrátil situaci v týmu konzultoval i s Berdychem a poté namísto Radka Štěpánka povolal devátého deblistu světa Dlouhého.

S českou jedničkou mluvil krátce po vítězství ve čtvrtfinále turnaje v Dubaji nad neoblíbeným soupeřem Nikolajem Davyděnkem z Ruska. "Tomáš je v herní i psychické pohodě a je připraven hrát ve všech třech dnech. Chtěl by nastoupit s Dlouhým i do čtyřhry," uvedl Navrátil. "Říkal, že bude tahounem týmu a za Českou republiku tam nechá duši," přidal.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK