Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Vettel je v hledáčku špičkových týmů F1

Sport

  14:04
Německý pilot formule 1 Sebastien Vettel je po senzačním triumfu v italské Grand Prix v Monze v hledáčku elitních stájí. Talentovaného mladíka špičkové týmy sledovaly už dříve, ale nyní, kdy se stal historicky nejmladším vítězem závodu F1, se o tom začalo mluvit hlasitěji. Zajímají se o něj u McLarenu, Ferrari i BMW.

Sebastian Vettel se raduje po vítězství v Monze. Čeká ho také přestup do jiné stáje? foto: ČTK

Vettel má v současnosti smlouvu u svého současného zaměstnavatele a na konci sezony vymění v rámci impéria magnáta Dietricha Mateschitze nynější tým Toro Rosso za Red Bull.

Představitelé McLarenu přiznali, že s Vettelem o případné spolupráci diskutovali už v zimě, respektují ale jeho současné angažmá. "Red Bull Sebastiana vychoval a investoval do něj. Teď z toho chtějí také profitovat. Jisté ale je, že ti nejlepší jezdci jednou skončí v nejlepších týmech," konstatoval Norbert Haug, sportovní šéf dodavatele motorů Mecedes týmu McLaren.

V barvách BMW Vettel vloni debutoval jako náhradník v závodě královské automobilové třídy a jako nejmladší pilot v historii tehdy v USA bodoval osmým místem. Vzápětí odešel do Toro Rosso. "Od té doby se fantasticky zlepšil. Ale je mu teprve 21, třeba za nás zase bude jezdit, až mu bude 31," konstatoval sportovní ředitel BMW Mario Theissen.

U Ferrari si zase Vettela vyhlédli už dříve jako možného testovacího jezdce. Německý mladík sám vyjádřil zájem pracovat jednou v italské stáji. V současnosti ale na změnu působiště nemyslí. "Je jedno, co bude, příští rok jedu za Red Bull. Samozřejmě ale že chci jednou sedět v nejlepším autě a být mistrem světa," uvedl.

Autor: