Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Vettel letos triumfoval poosmé

Sport

  15:32aktualizováno  17:43
MONZA - Mistr světa Sebastian Vettel vyhrál Velkou cenu Itálie formule 1 a vybojoval pro tým Red Bull premiérové vítězství na okruhu v Monze. Sám triumfoval letos už poosmé a upevnil si pozici suverénního lídra šampionátu. Druhý skončil Jenson Button z McLarenu před Fernandem Alonsem z domácí stáje Ferrari.

Sebastian Vettel. foto: Reuters

Čtyřiadvacetiletý Vettel vyhrál v Monze už před třemi lety jako pilot týmu Toro Rosso, tehdy se z něj stal nejmladší vítěz závodu v historii. Od té doby ale na stupně vítězů v italské GP čekal stejně jako celý tým Red Bull, stihl přitom vyhrát šestnáct závodů.

"Když jsem projel cílem, bylo to hodně emotivní. Hned se mi vybavily pěkné vzpomínky na rok 2008, pamatuju si každý moment. Tahle trať pro mne mnoho znamená," radoval se Vettel.

Celkově osmnáctým triumfem v kariéře si nyní vypracoval první mečbol k úspěšné obhajobě. Za určitých okolností totiž může mít titul v kapse již po příští GP za dva týdny v Singapuru. Šest závodů před koncem vede s náskokem 112 bodů před Alonsem.

"Až dosud to byl neuvěřitelný rok," řekl Vettel, který dosud vedle osmi vítězství vybojoval čtyři druhá a jedno čtvrté místo. "Teď jsme udělali obrovský krok. Dostali jsme se do velmi dobré výchozí pozice a závod v Singapuru pojmeme stejně jako všechny dosavadní," dodal.

Alonso na druhé pozici v celkovém pořadí vystřídal Marka Webbera, který v úvodu po předchozí kolizi s ferrari Felipeho Massy havaroval s poškozeným vozem. Před Australana se posunul v celkové klasifikaci i Button. "Já už jsem ze hry," konstatoval Webber.

Fernando Alonso skvěle odstartoval. Ze čtvrté příčky se probojoval do čela.

Španělský dvojnásobný mistr světa Alonso se v Monze blýskl fantastickým startem, protože ze čtvrté pozice se prosmýkl až do čela. "Vůbec netuším, odkud se tam Fernando tak rychle vzal," divil se Vettel ještě po závodě.

Vedení a naděje na obhajobu loňského vítězství držel Alonso ale jen pět kol, a to hlavně proto, že na trať musel vyjet zpomalovací vůz po hromadné nehodě v první šikaně. Brzy po restartu závodu se vrátil do čela po parádním předjížděcím manévru vítěz kvalifikace Vettel.

Alonso se předjetí urputně bránil a Vettel musel v situaci kolo na kolo vyjet částí vozu na trávník. "V souboji proti Sebastianovi nemáte co ztratit. Když se musíte bránit, jdete na to trochu tvrdě," řekl Alonso na tiskové konferenci. "Všichni, kteří říkají, že ten hoch neumí předjíždět, se dnes přesvědčili, co v něm vězí," pochválil Vettela šéf Red Bullu Christian Horner. Pořadím v popředí míchal i Michael Schumacher v mercedesu, ačkoli startoval až z osmého místa. Protáhl se ale až na třetí a chvíli mohl pomýšlet na první umístění na stupních vítězů po pěti letech, ale ještě v první polovině závodu o medailovou pozici přišel. Nejprve jej předjel Button, který později nechal za sebou také Alonsa, a prohrál i atraktivní souboj s jiným exmistrem světa z McLarenu Lewisem Hamiltonem.

GP Itálie, 13. závod MS vozů formule 1 v Monze

1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:20:46,172, 2. Button (Brit./McLaren) -9,590, 3. Alonso (Šp./Ferrari) -16,909, 4. Hamilton (Brit./McLaren) -17,417, 5. M. Schumacher (Něm./Mercedes) -32,677, 6. Massa (Braz./Ferrari) -42,993, 7. Alguersuari (Šp./Toro Rosso), 8. Di Resta (Brit./Force India), 9. Senna (Braz./Renault), 10. Buemi (Švýc./Toro Rosso) všichni -1 kolo.

Průběžné pořadí MS (po 13 z 19 závodů): 1. Vettel 284 b., 2. Alonso 172, 3. Button 167, 4. Webber (Austr./Red Bull) 167, 5. Hamilton 158, 6. Massa 82, 7. Rosberg (Něm./Mercedes) 56, 8. M. Schumacher 52, 9. Petrov (Rus./Renault) 34, 10. Heidfeld (Něm./Renault) 34. Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 451, 2. McLaren 325, 3. Ferrari 254, 4. Mercedes 108, 5. Renault 70, 6. Force India 36, 7. Sauber 35, 8. Toro Rosso 29, 9. Williams 5.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...