Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Vettel má při premiéře v Austinu první šanci oslavit titul

Sport

  8:00
AUSTIN (USA) - Po pětileté pauze se vrací formule 1 do USA a hned tam královská automobilová třída může korunovat nového mistra světa. Možnost stát se jím potřetí v řadě má německý pilot Red Bullu Sebastian Vettel, k tomu ale potřebuje získat minimálně o 15 bodů více než jeho španělský konkurent Fernando Alonso z Ferrari. To se Vettelovi letos povedlo třikrát, naposledy v říjnu při Velké ceně Japonska. Třetí titul v řadě může vybojovat i stáj Red Bull.

Vettel v Austinu foto: ČTK

Třikrát za sebou se světovým šampionem v nejprestižnější motoristické disciplíně stali v historii pouze Argentinec Juan Manuel Fangio (1954-57) a další Němec Michael Schumacher (2000-04). Vettel se do této vybrané společnosti dostane, pokud vyhraje a Alonso nebude lepší než pátý. Jestliže Němec skončí druhý, Alonso nesmí dojet do cíle na osmé nebo lepší pozici. Nebude-li Španěl bodovat, stačí Vettelovi k titulu stupně vítězů.

Výsledky tréninků

Sebastian Vettel naprosto ovládl tréninkový den před Velkou cenou USA na zcela nové trati v Austinu. Německý pilot Red Bullu už v prvních jízdách soupeře deklasoval, druhého Lewise Hamiltona z McLarenu porazil o nevídaných 1,418 sekundy. Soupeři na jeho dopolední čas nedosáhli ani ve druhém tréninku, zatímco lídr šampionátu se ještě zlepšil na 1:37,718.

Předposlední závod sezony na zbrusu novém okruhu v texaském Austinu tak dostává poprvé letos mistrovský náboj. Přesto mají organizátoři trochu obavy, jestli v tamní konkurenci dalších sportů přijdou fanoušci. Na startu navíc není ani jediný Američan. Velká cena USA se naposledy jela v roce 2007 v Indianapolisu, dějišti populárního závodu na 500 mil. Před pěti lety přišlo na formule přes 100.000 diváků, v Austinu je kapacita 120.000.

Vettela čeká stá Velká cena v kariéře. Po horším začátku má v závěru sezony on i jeho tým Red Bull skvělou formu a prokázal ji i v minulém závodu v Abú Zabí, kde startoval z posledního místa, přesto se dostal na třetí místo.

Předchozí čtyři závody vyhrál. "Nebyl jsem letos v některých závodech nejrychlejší a nejlepší, ale v posledních závodech se mi daří. A mám ideální pozici na to, abych už v USA zaútočil na titul," prohlásil Vettel. "Ale závod končí vždy až v cíli, stát se může cokoliv, důležitý bude i výběr pneumatik," dodal.

Jasné je, že Alonso při desetibodovém manku udělá všechno, aby Vettelovi cestu za titulem ztížil. Letos třikrát vyhrál a jeho snahou bude oddálit korunovaci až do posledního závodu v Brazílie příští týden. "Věřím si a jsem přesvědčený, že budeme bojovat až do konce," řekl Alonso. "Je pravda, že nejsem tak rychlý jako Vettel, ale už jsem ten fakt přijal a hodlám s tím přesto bojovat. Máme jiné přednosti," prohlásil.

Nikdo další v boji o titul nezůstal, třetí Kimi Räikkönen z Lotusu se ocitl z dosahu paradoxně po předchozí Grand Prix, kterou vyhrál.

Pořadí ve formuli 1

  • Průběžné pořadí MS (po 18 z 20 závodů): 1. Vettel (Něm./Red Bull) 255 b., 2. Alonso (Šp./Ferrari) 245, 3. Räikkönen (Fin./Lotus) 198, 4. Webber (Austr./Red Bull) 167, 5. Hamilton (Brit./McLaren) 165, 6. Button (Brit./McLaren) 153, 7. Massa (Braz./Ferrari) 95, 8. Rosberg (Něm./Mercedes) 93, 9. Grosjean (Fr./Lotus) 90, 10. Pérez (Mex./Sauber) 66.
  • Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 422, 2. Ferrari 340, 3. McLaren 318, 4. Lotus 288, 5. Mercedes 136, 6. Sauber 124, 7. Force India 95, 8. Williams 73, 9. Toro Rosso 22.
Autoři: