Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Vettel nakročil k titulu. V Suzuce vyhrál kvalifikaci

Sport

  14:50
SUZUKA - Němec Sebastian Vettel si pojede v neděli v Suzuce pro titul mistra světa formule 1 z pole position, kterou získal podvanácté v sezoně. V napínavé kvalifikaci dnes porazil o pouhých devět tisícin sekundy Brita Jensona Buttona ze stáje McLaren, která vládla všem předchozím volným tréninkům na Velkou cenu Japonska. Letošní vítěznou kvalifikační sérii týmu Red Bull ale přerušit nedokázala.

Sebastian Vettel ve Spa. foto: Reuters

V závěru se o to chtěl pokusit druhý jezdec britského týmu Lewis Hamilton, na trať však vyjel příliš pozdě. Hamilton tak obsadí druhou startovní řadu spolu s Brazilcem Felipem Massou z Ferrari. Až šestý skončil druhý pilot Red Bullu Australan Mark Webber, který v sezoně vyhrál tři kvalifikace.

"Včera jsem vyletěl z trati a poškodil spojler, což nás trochu ovlivnilo. Ale dneska jsme dokázali vydolovat z auta maximum. Skvělá kvalifikace," liboval si Vettel, který svou páteční lehkou nehodu bral jako "budíček". Button byl po dominantních výkonech v tréninku zklamaný, že si nevyjel první letošní pole position. "Když je to o takový kousek, je to vždycky zklamání. Ale zatím nám to tady jde," prohlásil.

VÍCE ZE SVĚTA FORMULE 1

Vettelovi stačí k obhajobě titulu v nedělním závodu získat jediný bod, aby setřásl i posledního konkurenta Buttona. I kdyby čtyřiadvacetiletý Němec v Suzuce nebodoval a Button zvítězil, musel by se tento scénář opakovat ještě ve zbývajících čtyřech závodech, aby Vettelovi unikl druhý titul v kariéře.

V závěrečné třetí fázi kvalifikace si nepřipsali žádný čas Němec Michael Schumacher, Brazilec Bruno Senna a Rus Vitalij Petrov a domácí Kamui Kobajaši, kteří se rozhodli šetřit vozy. Na okruhu tak kroužilo jen šest monopostů. Schumacherův kolega z Mercedesu Nico Rosberg se v kvalifikaci neobjevil vůbec kvůli problémům s hydraulikou a odstartuje z 23. pozice.

Nedělní Velká cena začne v 8:00 SELČ.

Autor: