Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Vettel nebo Alonso? Formule vyvrcholí v Brazílii

Sport

  9:00
SAO PAULO - Bude to vrchol sezony mistrovství světa vozů formule 1 se vším všudy. Při nedělní Velké ceně Brazílie podruhé ukončí kariéru sedminásobný mistr světa Michael Schumacher, bývalý světový šampion Lewis Hamilton pojede poslední závod za McLaren před sledovaným přestupem do Mercedesu a hlavně - rozhodne se klíčový souboj o titul mezi Sebastianem Vettelem a Fernandem Alonsem.

V popředí Sebastian Vettel a Fernando Alonso. foto: ČTK

Pětadvacetiletý Vettel z mistrovské stáje Red Bull má dobrou výchozí pozici na to, aby získal třetí titul za sebou. Na hvězdu Ferrari Alonsa má náskok 13 bodů a bez ohledu na výsledek svého jediného konkurenta mu stačí v závodu, který předloni vyhrál, dojet čtvrtý. V každém případě se vítěz stane devátým mužem s alespoň třemi tituly mistra světa; Alonso se stal šampionem už v letech 2005 a 2006, tehdy ještě jako jezdec Renaultu.

Vettel, který vítězným hattrickem může napodobit Schumachera a Juana Manuela Fangia, má šanci stát se nejmladším trojnásobným mistrem světa v historii. Ale zhatit jeho šance by mohla technika. Jeho kolega Mark Webber nedojel minulý závod kvůli špatnému alternátoru, který u Red Bullu selhal už potřetí v sezoně. "Je to tikající bomba. Spolehlivost našeho vozu bude v posledním závodu klíčová," uznal technický šéf Red Bullu Adrian Newey.

Pro Vettela nebude poslední krok snadný

"Nikdy nevíte, co se může stát," varoval před předčasnými oslavami. Vettel letos dojel alespoň na čtvrtém místě ve třinácti závodech z devatenácti. "Zbývá poslední krok, nebude to ale vůbec snadné," uvedl před víkendem Vettel. Letos vyhrál pět Velkých cen, všechny na asijském kontinentu, z toho čtyři až v druhé polovině seriálu. Po posledních šesti Grand Prix stál vždy na stupních vítězů, ale Alonso tam v pěti případech byl s ním, jen v Japonsku Španěl závod nedokončil.

"Víme, že to je pro nás velmi těžká situace, šance máme tak 25 procent, ale věřím si a rozhodně budu bojovat až do konce. Ještě je před námi 71 kol," prohlásil Alonso. "Musíme se soustředit jen na sebe, podat perfektní výkon, neudělat žádné chyby a pak se uvidí, co na to Vettel," pokračoval.

Španělský pilot podobnou situaci už zažil v roce 2010, ale v obráceném gardu. Před posledním závodem v Abú Zabí byl v čele, ale nakonec prohrál titul právě s Vettelem. "Tentokrát je to naopak a já věřím, že se situace bude opakovat," přál si Alonso. "Ale myslím si, že můžu spát klidněji než soupeř, který má na rozdíl ode mě co ztratit," dodal. Při Velké ceně Brazílie se bude šampionát rozhodovat pošesté od roku 2005.

Michaela Schumachera čeká poslední závod v kariéře.

Hamilton má po vítězství v posledním závodu v americkém Austinu spoustu sebevědomí a chce na tento výsledek navázat. Teoreticky ještě může předstihnout v konečném pořadí třetího Kimiho Räikkönena. "Chci dát v posledním závodu nejlepší možný dárek týmu, takže dám maximum do každého kola," slíbil Brit. Na okruhu v Interlagosu ještě nikdy nevyhrál. "Takže to pro mě bude důležitý závod," dodal muž, kterého u McLarenu nahradí Mexičan Sergio Pérez, nyní pilot Sauberu.

Za Räikkönenem zaostává Hamitlon o 16 bodů, první nebo druhé místo by mu mohlo konečný bronz přinést za předpokladu, že se soupeř z Lotusu neprosadí. Finský pilot ale po návratu do F1 patří k nejstabilnějším jezdcům, jako jediný byl pokaždé klasifikován a jen jednou za celou sezonu chyběl v bodované desítce.

Průběžné pořadí formule 1

  • Průběžné pořadí MS (po 19 z 20 závodů): 1. Vettel (Něm./Red Bull) 273 b., 2. Alonso (Šp./Ferrari) 260, 3. Räikkönen (Fin./Lotus) 206, 4. Hamilton (Brit./McLaren) 190, 5. Webber (Austr./Red Bull) 167, 6. Button (Brit./McLaren) 163, 7. Massa (Braz./Ferrari) 107, 8. Grosjean (Fr./Lotus) 96, 9. Rosberg (Něm./Mercedes) 93, 10. Pérez (Mex./Sauber) 66.
  • Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 440, 2. Ferrari 367, 3. McLaren 353, 4. Lotus 302, 5. Mercedes 136, 6. Sauber 124, 7. Force India 99, 8. Williams 76, 9. Toro Rosso 22.
Autoři:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...