Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Vettel ovládl kvalifikaci F1. Ve Valencii odstartuje první

Sport

  18:00
VALENCIE - Mistr světa vozů F1 Sebastian Vettel vyhrál ve Valencii posedmé z letošních osmi závodů kvalifikaci. Německý pilot Red Bullu se postaví v neděli na start Velké ceny Evropy do první řady spolu s australským týmovým kolegou Markem Webberem.

Sebastian Vettel před závodem. foto: Jakub Knoll.

Vettel dnes porazil Webbera o necelé dvě desetiny sekundy a společně zajistili Red Bullu včetně minulé sezony už devátou pole position za sebou. To naposledy dokázali jezdci McLarenu v roce 1998.

Jejich následovník Lewis Hamilton z Británie zajel na městském okruhu ve Valencii třetí čas. Za ním se seřadili piloti Ferrari - čtvrtý byl domácí favorit Fernando Alonso před brazilským kolegou Felipem Massou. Toho v třetí řadě doplní Brit Jenson Button z McLarenu, jenž je v průběžném hodnocení MS druhý o 60 bodů za Vettelem.

Výsledky kvalifikace

1. Vettel (Něm.Red Bull)
1:36,975,
2. Webber (Austr./Red Bull)
3. Hamilton (Brit./McLaren)
4. Alonso (Šp./Ferrari)
5. Massa (Braz./Ferrari)
6. Button (Brit./McLaren)
7. Rosberg (Něm./Mercedes)
8. Schumacher (Něm./Mercedes)
9. Heidfeld (Něm./Lotus),
10. Sutil (Něm./Force India).

Vettel se ocitl ve stejné pozici jako před rokem, kdy rovněž z prvního místa na startu ve Valencii vyhrál. V 22. pole position v kariéře mu nezabránilo ani nové pravidlo, podle nějž nelze měnit mezi kvalifikací a závodem nastavení motoru. Spekulovalo se, že zákaz takzvaného mapování poznamená hlavně red bully.

"Lidi čekali, že ztratíme víc než ostatní, ale já na to měl od počátku jiný názor. Zřejmě to tak velký vliv mít nebude. A je fajn být tady zase úplně vepředu. Teď jen potřebuju dobrý start," řekl Vettel po třetím kvalifikačním double Red Bullu v sezoně.

Zda novinka skutečně neohrozí suverenitu rakouské stáje, to se pozná až v nedělním závodě. Vettelův přemožitel z předchozí kanadské GP Button na to spoléhat nechce a půjde do závodu s jasnou taktikou. "Musíme je vystavit trvalému tlaku, pak udělají chybu," nabídl recept, který se mu v Montrealu vyplatil, protože v posledním kole Vettel na mokré trati uklouzl a uvolnil mu cestu k vítězství. "Třeba to má pořád v hlavě," dodal Button.

Autor: