Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Vettel ovládl kvalifikaci. V neděli může obhájit titul

Sport

  17:14aktualizováno  18:34
SINGAPUR - Německý pilot Sebastian Vettel odstartuje do nedělní Velké ceny Singapuru, v níž si může zajistit druhý titul mistra světa F1 za sebou, z pole position. Suverén této sezony vyhrál pod umělým osvětlením kvalifikaci před svým týmovým kolegou z Red Bullu Markem Webberem.

Red Bull (Vettel) foto: Reuters

Čtyřiadvacetiletý Vettel si ve čtrnácté letošní Grand Prix připsal jedenáctou pole position. Zbylé tři kvalifikace vyhrál Australan Webber, na nějž dnes Němec na okruhu v Marina Bay najel 351 tisícin sekundy.

"Tahle pole position pro mě hodně znamená, protože jsem si to tady loni sám pokazil," připomněl Vettel minulý rok, kdy po malé chybě obsadil v kvalifikaci druhé místo a v závodě pak nenašel cestu k předjetí vítězného Španěla Fernanda Alonsa. "Celkově jsem spokojen. Obě naše auta jsou vepředu, což je výborný výsledek," dodal Vettel.

PSALI JSME:

Rodák z Heppenheimu se stal po legendách Ayrtonu Sennovi, Alainu Prostovi, Nigelu Mansellovi, Michaelu Schumacherovi a Miku Häkkinenovi šestým jezdcem, jemuž se podařilo vyhrál jedenáctkrát v sezoně kvalifikaci. Letos dokonce může překonat Mansellův absolutní rekord z roku 1992, kdy slavný Brit získal 14 pole position.

"Tenhle výkon byl výjimečný. Nigel měl tenkrát mimořádný rok," poznamenal Vettel. "Letos se nám daří, ale nebylo by správné, abychom začali o těchto věcech přemýšlet. Za kvalifikaci se body nedávají," dodal Němec.

Druhou řadu při nedělním startu obsadí britští piloti McLarenu Jenson Button a Lewis Hamilton. Až za nimi na pátém místě bude Alonso s ferrari, jenž je nejbližším Vettelovým pronásledovatelem v průběžném pořadí MS. Na lídra ztrácí pět závodů před koncem 112 bodů.

Vettel si zajistí v neděli titul, pokud získá alespoň o 13 bodů více než Alonso a o osm víc než Webber a Button.

Autoři: ,