Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Vettel uznal prohru, nicméně chce s Hamiltonem bojovat i příští rok

Sport

  9:26
MEXIKO/PRAHA - V úvodu sezony to vypadalo, že Sebastian Vettel po jedenácti letech ukončí čekání Ferrari na titul mistra světa, nakonec se stejně jako před rokem musel sklonit před Lewisem Hamiltonem z Mercedesu. Německý pilot po nedělní Velké ceně Mexika přiznal, že jeho britský rival byl lepší a triumf si zasloužil.

Pilot stáje formule 1 Ferrari, Němec Sebastian Vettel. foto: ČTK/AP

Vettelovi vyšel úvod do sezony a vedl průběžné pořadí, zhruba v polovině šampionátu ale přišla série špatných výsledků a ztrátu už smazat nedokázal. Souboj dvou čtyřnásobných mistrů světa o zápis do historie tak vyhrál Hamilton, který jako teprve třetí pilot získal pět titulů. Vyrovnal výkon Juana Manuela Fangia a lepší už je pouze rekordman Michael Schumacher se sedmi.

„Gratuluji mu, protože si myslím, že v průběhu celé sezony byl lepší než já,“ řekl novinářům Vettel, jehož teoretické šance na vítězství ukončila Velké cena Mexika. V ní obsadil druhé místo za Maxem Verstappenem z Red Bullu, zatímco Hamilton byl čtvrtý a v průběžném pořadí má dva závody před koncem nesmazatelný náskok 64 bodů.

Lewis Hamilton opanoval kvalifikaci Velké ceny Singapuru
Němec Sebastian Vettel z Ferrari při Velké ceně Francie.

„Řekl jsem mu, že si to zasloužil a ať si to užije, protože získat pět titulů je něco neuvěřitelného,“ uvedl Vettel. „A také jsem mu řekl, ať nepolevuje, protože potřebuji, aby v příští sezoně byl zase v nejlepší formě, abych s ním mohl znovu bojovat,“ přidal Vettel, který šampionát ovládl v letech 2010 až 2013 s Red Bullem.

Jednatřicetiletý pilot přiznal, že ztrátu titulu v dobře rozjeté sezoně nesl velmi těžce. „Už se mi to stalo třikrát a ten okamžik, kdy si uvědomíte, že už jste bez šance není vůbec příjemný,“ prohlásil. „Myslím, že letos jsme měli dost šancí a některé jsme i využili. Ale ve finále jsme prostě nebyli dost dobří,“ dodal.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!