Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Viděl jsem chlapa s prostřelenou nohou, říká boxer Pála

Sport

  13:19aktualizováno  3. dubna 14:10
BERLÍN/PRAHA - Dosáhl na životní úspěch, radost ale evropskému šampionovi WBO Ondřeji Pálovi (26) kazil náhlý a tragický konec galavečera v Berlíně. Do šaten vtrhnul nevlastní otec jedné z boxerek a začal střílet. Jen několik metrů od radujícího se Pály a jeho fanoušků.

Policie odvádí útočníka, který střílel na boxerském galavečeru. foto: www.bz-berlin.de.

Místo oslavné noční jízdy směrem do Prahy se tak zdržela česká výprava s nejlepším českým boxerem těžké váhy v hlavním německém městě až do dvou hodin do noci.

DÁLE K TÉMATU

LN Předpokládám, že ke zdržení došlo kvůli pozápasové střelbě v šatnách. Co se vlastně stalo?
Po duelu jsem zamířil na dopingovou kontrolu a pak ke své šatně na focení, když se najednou ozvala střelba. Maximálně deset metrů od nás, takže jsem začal řvát, aby si všichni lehli. Vzal jsem tátu, mamku a hodil je za bar. Tam jsme leželi, střelba na chvíli ustala, pak přišly další asi tři, čtyři rány. Všimli jsme si, že je vedle místnost, tak jsme se tam schovali. Po střelbě jsem vylezl ven a koukám, jak na schodech leží s čistým průstřelem nohy jeden z bodyguardů a trenér mu dává první pomoc. Nabídnul jsem se, že mu pomůžu, ale nechtěl, tak jsme šli do haly.

CO SE V HALE STALO

Postřelená boxerka Rola El-Halabiová.
Po osmém z deseti odboxovaných zápasů v hale Digibet Pferdesportpark v dostihovém parku v Berlíně vtrhnul do šaten nevlastní otec boxerky Roly El-Halabiové (26) a začal střílel. Roy El-Halabi (44) postřelil svou nevlastní dceru a dva bodyguardy (34 a 36). Všichni tři byli v noci operováni a nyní jsou již mimo ohrožení života. Důvodem incidentu byl údajně nesouhlas El-Halabiho s návratem bývalé šampionky WIBF a WIBA do ringu. El-Halabiová totiž kvůli zdravotním problémům loni v červnu ukončila kariéru a na galavečeru se měla Němka s libanonskými kořeny pokusit o comeback v duelu s Irmou Belijagic-Adlerovou.

Hala, kde boxoval Ondřej Pála o titul mistra Evropy WBO.
"Naše myšlenky a modlitby jsou nyní s Rolou," řekla promotérka boxerky Eva Rolleová. "Upřímně doufám, že se po tomto vražedném útoku rychle zotaví a vrátí se do ringu. Naneštěstí tenhle dramatický incident zakryje skvělé sportovní výkony večera. Viděli jsme nádherné zápasy než to takhle brutálně skončilo," dodala.

LN A co policie? Kdy dorazila?
Ta už tam byla, když jsme přišli ke vstupu do haly, tak se tam schovávali policajti ze samopaly a čekali na toho střelce. Jako v akčním filmu.

LN On byl ještě v té době v hale?
Přesně, schovával se tam. Ani nevím, jestli ho chytili.

LN Podle německých serverů ano, byl to nevlastní otec jedné z boxerek...
My jsme pak sepsali výpovědi, vyfotili si nás a odjeli jsme. Ale radši na to nemyslet. Bylo to vážně kousek od nás. Měl jsem tam rodiče, bráchu, kamarády, toho bodyguarda trefila do nohy nejspíše odražená kulka, podle toho průstřelu, který měl někde v oblasti třísel. A stál u nás nahoře, ne pod schody, kde se střílelo.

LN Užil jste si vůbec pás evropského šampiona WBO?
Je jasné, že kvůli té střelbě to nebylo úplně ono. Já nejsem ale ani moc spokojený s výkonem, i když radost určitě mám. Pro titul jsem si přijel a také jsem si ho odvezl.

LN Vy jste ale snad ještě po žádném duelu nebyl spokojený...
…To je pravda, vždycky hledám, co by se dalo udělat lépe. Jedině tak se mohu zlepšovat.

LN Tentokrát jste byl ale hodně limitovaný zraněnou pravou (zadní) rukou.
Já s ní nemohl dát jednotlivý úder, dát ji pořádně nahoru, museli jsme tomu uzpůsobit taktiku a jsem rád, že to vyšlo.

LN A taktika byla jaká?
První tři, čtyři kola rozpohybovat Mazikina, tančit kolem něj na nohou a unavit jej. Čekal, že do něj půjdu od první vteřiny, jako v minulém zápase a myslím, že jsme ho jinou taktikou překvapili. Vyšla skvěle, utahal jsem ho a od čtvrtého kola jsem do něj šel. Nakonec to v sedmém sám zabalil.

LN Před zápasem jste říkal, že když bude třeba, tak ho porazíte jednou rukou a nakonec tomu tak i bylo.
Dalo by se říct. (usmívá se)

LN Jak si titulu evropského šampiona WBO vážíte? Je to pro vás dosavadní vrchol kariéry?
Tak to bezesporu. Když pominu výkon, tak být evropským šampionem je pro mě největším úspěchem kariéry. Věřím, že ne poslední. Určitě jsem více spokojený se ziskem pásu, než s výkonem.

LN Udělal jste další krok k vysněnému zápasu o titul mistra světa WBO s Vladimirem Kličkem. Jak je k němu nyní daleko?
Nejprve budu muset titul obhájit. Už je něco domluveného i s televizí Nova, že by mohli zápas vysílat živě. Měl bych boxovat v Praze.

Zleva: trenér Jurij Krivoručko, šampion Ondřej Pála, manažer Jaromír Soukup

LN A co soupeř? Už jste se o něm bavili?
Jurij (Krivoručko, kouč Pály, pozn. redakce) mi říkal, že zkoušel volat Kličkovi, ale ten nezvedal telefon. Asi spal. (směje se) Ale Vlado má rád Prahu, já ho pozvu na pivo a on určitě rád přijede. Ne vážně, zatím nevím, to je ještě daleko. Nejprve musím dát dokupy zraněné rameno.

LN Budete muset na operaci?
Mám tam něco potrhané a pochroumané, ale domluvili jsme se s lékařem, že to zkusíme léčit alternativní metodou. Doktor říkal, že normálně by to operoval, ale z různých důvodů se jí chce vyhnout. Takže budu brát různé doplňky výživy a zkusím nějaké speciální cviky. Snad to vyjde.

LN Jak byla pro vás důležitá velká podpora fanoušků a kamarádů?
Velká, bylo jich tam asi dvacet. (směje se) Ale dokázali zbytek haly v pohodě překřičet. Po psychické stránce mi to hrozně moc pomohlo. Patří jim velký dík.

LN I za českou vlajku, se kterou jste se po zápase radoval?
Ani nevím, kde se tam vzala. Myslím, že ji přivezl jeden kamarád Michal Dufek. Bylo to příjemné.