Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Akce kulový blesk. Pilot Šonka sháněl nový motor

Sport

RIO DE JANEIRO/PRAHA - Jako by mu osud nepřál. Nejprve se kvůli sopečnému mraku nedostal z Austrálie domů, a ke všemu ještě zjistil, že motor v jeho letadle je na odpis. Jediný český pilot v letecké sérii Red Bull Air Race Martin Šonka musel před třetím závodem sezony, který začíná v sobotu v Rio de Janeiru, řešit jednu lapálii za druhou.

Red Bull Air Race foto: Reprofoto

To hlavní ale vyřešil: nový motor, který nahradil porouchaný z posledního závodu v Perthu, je už v­jeho stroji Edge 540 namontován. Z vážné šlamastiky mu pomohl anglický pilot Nigel Lamb, který Šonkovi prodal svůj záložní motor.

"Teoreticky bychom si měli polepšit, protože tento motor má znatelně vyšší výkon, a k tomu ještě nižší hmotnost," hlásí z Ria koordinátor týmu a pilotův bratr Josef. "Čekají nás teď první tréninkové lety a sami jsme zvědaví, co tato akce "kulový blesk" v reálných podmínkách přinese," dodává.

PŘEDSTAVENÍ TRATĚ V RIU DE JANEIRU:

Šonka už před svým vstupem do šampionátu věděl, že bude muset kromě letadla sehnat i druhý motor, protože ten stávající byl už zastaralý. Nakonec ale musel výměnu nečekaně urychlit. Složitá operace mu teď ale vlila naději, že se mu konečně podaří proniknout z kvalifikace do finále.

Právě v Riu by to ostatně stálo za to. O víkendu se totiž čeká rekordní návštěva až milionu diváků. "Něco takového slavná Copacabana často nezažívá," culí se Šonka. Domácí fanoušci se ale budou muset obejít bez brazilského pilota Adilsona Kindlemanna, který v Perthu při tréninku havaroval a bude trvat zřejmě až tři měsíce, než se do seriálu vrátí. "Jsem hlavně rád, že jsem živý," tvrdí pilot.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.