130 let

Max Muzaton a jeho akrobacie. | foto: Reprofoto

Doporučujeme

VIDEO: Akrobacie se smrtí? Muzaton ve 120kilometrové rychlosti neuvěřitelně ustál očekávaný drsný pád

Sport
  •   12:49
Cortina - Francouz Max Muzaton sice nedělní sjezd na mistrovství světa v Cortině nedokončil, přesto byl právě on hlavním hrdinou dne. To, jakým způsobem se dokázal vyhnout nebezpečnému pádu, bere dech.

Brzy třicetiletý Francouz zatím startoval na světovém šampionátu třikrát, nejlépe dojel před dvěma lety v kombinaci na 29. pozici. Právě v této disciplíně také slavil jedinou medaili na Světovém poháru, před čtyřmi lety ve Wengenu skončil druhý.

Ještě v sobotu si 104. muž celkového pořadí Světového poháru postěžoval na některé nebezpečné pasáže mistrovského sjezdu. „Ale nesmím se tím zatěžovat, jsme na tom všichni stejně, trať navíc trochu upravili,“ řekl domácím novinářům v sobotu večer.

V neděli před polednem vyrazil na trať jako osmý v pořadí. Poté, co u jeho jména bliknul první mezičas, objevila se také rychlost, kterou za sedmnáct vteřin nabral – téměř 120 kilometrů v hodině. Vzápětí ztratil při náklonu na pravou stranu stabilitu a zamířil vzduchem mimo trať.

Na opakovaných záběrech je vidět, jak se učebnicově uvolní při očekávání nepříjemného pádu na zmrzlou sjezdovku. K překvapení svému i všech se ale přetočí kolem své osy, dopadne zády ke svahu na obě nohy jako při doskoku na můstku (či při nedotočené krasobruslařské piruetě) a zastaví.

Max Muzaton a jeho akrobacie.

Muzaton tak z možného nepříjemného pádu vyvázl téměř bez zranění, doklouzal do cíle, přestože si ještě na svahu kontroloval pravé koleno. Proti tomu, co se mu ale mohlo stát…

Mimochodem, novým mistrem světa ve sjezdu se Rakušan Vincent Krieschmayer, který v Cortině ovládl také super-G. Druhý dojel Němec Andreas Sander, třetí švýcarská hvězda Beat Feuz. 

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Cortině d'Ampezzo (Itálie):

Muži - sjezd:

1. Kriechmayr (Rak.) 1:37,79, 2. Sander (Něm.) -0,01, 3. Feuz -0,18, 4. Odermatt (oba Švýc.) a Paris oba -0,65, 6. Innerhofer (oba It.) -0,90, 7. Allegre (Fr.) -0,97, 8. Jansrud (Nor.) -1,02, 9. Janka (Švýc.) -1,08, 10. Röa (Nor.) a Bennett (USA) -1,10.

Autor: Antonín Vavrda