Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

VIDEO Alvarez brutálně zbil jednou rukou Smitha a pak se chvástal: Jsem nejlepší na světě

Sport

  18:13
PRAHA - Mexičan Saul Alvarez se suverénním způsobem vrátil do lehké střední váhy, když v noci na neděli deklasoval v devíti kolech šampiona WBO Liama Smitha. Následná vyšetření potvrdila zlomeninu v jeho pravé ruce, kvůli které byl zrušený jeho plánovaný prosincový duel.

Canelo Alvarez bije Liama Smitha. foto: Reuters

„Jsem nejlepší boxer na světě. Není o tom pochyb,“ zaznělo na pozápasové tiskové konferenci z úst šestadvacetiletého Mexičana s pásem šampiona WBO v lehké střední váze před sebou u svého místa za stolkem.

Poprvé dal takto naplno průchod svým emocím a pocitům. Žádná skromnost, za kterou se v minulých letech často schovával. Dá se mu ale divit? Svůj padesátý profesionální zápas ovládl i přes zranění pravé ruky už ze druhého kola.

Mexičan Saul Alvarez na tiskové konferenci po výhře nad Liamem Smithem.

Mexičan Saul Alvarez na tiskové konferenci po výhře nad Liamem Smithem.

Smith s koučem Gallagherem na tiskovce po porážce od Canela Alvareze.

Zklamaný Brit Liam Smith na tiskové konferenci po porážce od Canela Alvareze.

S o dva roky starším ostrovním bijcem z velké boxerské rodiny, ovšem bez řádných zkušeností z podobně kvalitních bitev, si tak poradil především díky síle ve své levačce, kterou ostatně poslal Smitha dvakrát do počítání, v devátém kole jej pak definitivně „uzemnil“.

„Ten úder byl hodně tvrdý. Tak nějak od šestého kola mi bylo jasné, že to s ním bude těžké, že je silnější, tvrdší a zkušenější. A také větší. Byla to pro mě velká zkušenost a jsem za ni rád,“ hlesl po první profesionální prohře rodák z Liverpoolu, který se po finálním úderu na břicho svíjel na podlaze ringu jako had.

„Poté, co jsem se zranil, tak jsem věděl, že musím dokončit svoji práci levačkou. Ale byl jsem na to připravený. Říkal jsem to již dříve, že člověk musí být v ringu připravený na všechno, proto jsem nejlepší boxer na světě. Nebojím se nikoho a ničeho,“ usmíval se bijec přezdívaný „Canelo“.

Za opasek si přidal druhý skalp ostrovního boxera v řadě a je možné, že na jaře příštího roku se postaví třetímu do party – Kellu Brookovi (36-1, 25 KO), který o týden dříve vzdoroval pět kol Kazachu Gennadiji Golovkinovi (36-0, 33 KO). Tomu Golovkinovi, se kterým by se měl Alvarez utkat – pokud půjde všechno dle plánů jeho i stáje Golden Boy Promotions – příští rok v září.

„Nikdy jsme se mu nevyhýbal, dostal od nás nabídku, kterou ale odmítl. Podívejte se na můj rekord a řekněte mi, komu jsem se kdy vyhýbal,“ nadhodil řečnickou otázku Alvarez. A jeho promotér – Oscar de la Hoya – přidal: „Tvrdili, že jsme jim nabídli 2 miliony dolarů a nic více. Tvrdili, že Canelo je podnikatel a klaun. Nechtěli ale s námi seriózně jednat.“

Canelo Smith slaví titul WBO v lehké střední váze.
Canelo Alvarez právě knockoutoval Liama Smitha.

Server Ringpolska přišel poté s informací, že de la Hoya aktuálně zvýšil svoji nabídku pětinásobně. To ostatně nepřímo potvrzují slova tiskového mluvčího této stáje Stefana Friedmana: „Jsme připraveni začít znovu jednat a přinést na stůj velmi korektní nabídku pro obě strany. Pojďme na to, podepišme tento souboj a nasměřujme ho na září 2017.

Ten následně ještě pro zámořské novináře dodal, že v sobotu dostal textovku od Tom Löfflera – zástupce kazašské mlátičky – o pokračování jednání obou stran naplánovaném na pondělí. K tomu ale zatím nedošlo. Je otázkou, zda se tomuto dodatku dalo věřit. I při dnešních možnostech by bylo velmi těžké, aby se všechno potkalo tak, aby se všichni zúčastnění potkali ve státech v pondělí.

Golovkin byl sice tou dobou za velkou louží, jenže Alvarez po boku Friedmana i de la Hoyi absolvoval vyšetření zraněné ruky, které potvrdilo zlomeninu v palci a léčbu klidem po dobou šesti týdnů (čímž padl jeho prosincový duel), Löffler byl ještě v neděli odpoledne v Gdaňsku.

Důvod? Souboj Alexandra Usyka a Krzysztofa Glowackiho o titul mistra světa WBO v křížové váze. Prvně jmenovaný totiž patří stejně jako Golovkin do stáje K2 Promotions (její ukrajinské pobočky) a Löffler byl u toho, když Usyk vybojoval ve svém desátém souboji profesionální kariéry pás světového šampiona.

Co je tak nyní jistého s ohledem na oba rivaly? Tři věci: Alvarez bude boxovat až v roce 2017. Nebude to s Williem Monroem, kterého sice jeho trenér Eddie Reynoso vychválil téměř do nebe, jenže zároveň je svým stylem pro jeho chráněnce příliš nudný a také nebezpečný. Tou poslední jistotou pak je, že se Alvarez v roce 2017 dle prohlášení z jeho stáje skutečně plnohodnotně posune do střední váhy.

Dočkají se fanoušci vytouženého souboje Alvarez vs. Golovkin?