130 let

Marcus Hellner a Petter Northug v cíli. | foto: Reuters

Doporučujeme

VIDEO: Arogantní 'spratek' Northug. Před králem ponížil ve finiši soupeře

Sport
  •   15:33aktualizováno  18:05
OSLO/PRAHA - Můžete ho milovat i nenávidět. Norské mužské lyžařské eso Petter Northug si pečlivě buduje image arogantního rozmazleného kluka, za což slíznul už nejednu kritiku. Své pověsti nezůstal nic dlužen ani ve finiši štafetového závodu na 4x10 kilometrů. Nejprve si udělal na trati třikrát ze soupeřů dobrý den, aby své "dílo" dokonal v cílové rovince.

"Je to prase," řekl o něm ve švédské televizi STV spolukomentátor Jonas Karlsson. "Neudělal nic nelegálního, rozhodně ho za to nezastřelím," bránil norského finišmana reprezentační trenér Morten Aa Djupvik. "Pro nás neexistuje nic většího než triumf ve štafetě," dodal.

Před dvěma měsící oslavil pětadvacáté narozeniny, přesto se Nor Petter Northug chová stále jako malý rozmazlený kluk. Fenomenální lyžař před zraky norské královské rodiny i svého předchůdce Bjorna Dählieho ukázal opět své schopnosti...

REPORTÁŽ + OHLASY

Na trať štafetové závodu na 4x10 kilometrů vybíhal jako poslední z Norů a spolu s Němci a Švédy s přehledem umazal jedenáctivteřinové manko na vedoucí Finy. Na 32 kilometru závodu v jednom ze stoupání s klidem nastoupil soupeřům, aby v následné zatáčce zpomalil. Na jeho tváři byl zjevný potutelný úsměv.

VIDEO Z DOJEZDU ŠTAFETY 4X10 KILOMETRŮ

Ten samý kousek pak předvedl na stejném místě o pět kilometrů později. "Ten si se soupeři hraje," řekl spolukomentátor ČT Martin Petrásek. Měl pravdu. Na 38,5 kilometru v předposledním stoupání opět soupeřům nastoupil, jakmile viděl, že mu soupeři nestačí zpomalil. Ne, nechtěl ujet, jen si Hellnera s Angererem testoval pro své finální číslo...

Zkušený Němec se nechal vycukat jako první a nastoupil 500 metrů před cílem, Northug jej ale v klidu dojel a neskutečným "zvířecím" stylem trhnul a poté své dílo dokončil. Na posledním umělém kopečku před cílovou rovinkou se ohlédnul a když viděl Hellnera i Angerera daleko za sebou přiložil si ruku k uším.

NORTHUGOVY VÝSTUPY

Poté rozbouřené davy umlčoval prstem před pusou a zpomalil, Hellner se začal přibližovat. Neměl šanci, pár rychlých záběru odpálilo Northuga opět do bezpečné vzdálenost. Až do takové, že norský hrdina na cílové rovince zastavil a chtěl udělat otočku. Ta se mu ale nepovedla a cílem tak "projel" bokem. Hellner, který dojel se ztrátou 1,3 vteřiny si hned za cílovou čárou odplivnul.

REAKCE ŠVÉDŮ

"Je to jeho styl, drzý, ale nevybočuje," mávl rukou Marcus Hellner, který za Švédy finišoval na druhém místě. Jeho kolega ze štafety Daniel Richardson reagoval jednoznačně: "Škoda, že při tom nespadl."

Zda tím chtěl svému kamarádovi ukázat, co si o jeho gestech myslí nebo to bylo únavou, ví jen mladý Švéd. První variantě by se ale asi nikdo divit nemohl. "Musel jsem jim dá trochu naděje, ne? Neplánoval jsem to dopředu, ale chtělo to nějak vyšperkovat," vykládal Northug v cíli.

"Je nejlepší, akorát by se mohl chovat občas trošku uctivěji k ostatním závodníkům," řekl český kouč Miroslav Petrásek. "Respektuji jeho výkony a úspěchy, ale tohle je neuctivé," uvedl Tobias Angerer, který vybojoval pro Němce bronz. Kontroverzní Nor totiž nezesměšnil soupeře poprvé, na OH ve Vancouveru si rýpnul do českého finišmana Martina Koukala, na letošní Tour de Ski měl kontroverzi i s Lukášem Bauerem.

Marcus Hellner a Petter Northug v cíli.

Po jednom ze závodů SP letos na stupně vítězů (ještě nevyhrál v této sezoně závod Světového poháru) se nedostavil v předpisovém oblečení a dostal za to pokutu. Odborníci i fanoušci se tak jen opět mohli zeptat: kdy tenhle skvělý lyžař konečně dospěje i jako člověk?

Anketa

Předvedl Northug ve finiši štafety ponižující gesto vůči soupeřům, když si přikládal prst k ústům a cílem projel bokem?

Ano, bylo to naprosto zbytečné a ponižující pro soupeře 1473
Ne, prostě je nejlepší, tak si to může dovolit 446
Autor: Antonín Vavrda