Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Bolt je po stovce bez medaile. Byl diskvalifikován

Sport

  13:49aktualizováno  16:53
TEGU - Atletický fenomén - Jamajčan Usain Bolt - neobhájil zlato v závodě na 100 metrů na letošním světovém šampionátu v Tegu, když ulil start a byl diskvalifikován. Na uvolněný trůn světového šampiona tak usedl Boltův krajan Yohan Blake v čase 9,92 sekundy. Druhý skončil Američan Walter Dix časem 10,08 sekundy, třetí Kim Collins z ostrovů Svatý Kryštof a Nevis byl o další setinu zpět.

Usain Bolt na MS v Tegu zlato neobhájil. foto: Reuters

Ještě hodinu před finálovým během nejrychlejších mužů planety byl stadion v Tegu poloprázdný. S vrcholem prvního víkendu atletického světového šampionátu se ale postupně zaplnil, aby nástupu Bolta a spol. mohlo tleskat na 66 tisíc fanoušků. To ještě oni, ani další miliony lidí u televizních obrazovek netušili, co je čeká...

Anketa

Je správné diskvalifikovat atlety za jediný ulitý start?

Ano, je to tvrdé, ale platí to pro všechny 345
Ne, je to kruté pravidlo k atletům i k divákům 1349
Je mi to jedno 122

Přesně ve 13:46 hodin SELČ zakleklo osm nejlepších sprinterů do bloků a od hlasatele zaznělo hlasité "pšššt". O několik vteřin později zůstala část diváků dál zírat s němým úžasem, další jen nevěřícně kroutili hlavami, na stadionu to začalo šumět. Důvod? Ještě před startovním výstřelem se z bloků odlepil muž ve dráze pět - Usain Bolt.

Bylo jasno! Největší atletická hvězda zlato z Berlína neobhájí. Pravidla atletiky jsou totiž jasná - každý ulitý start ve sprinterských disciplínách = diskvalifikace. "A platí pro každého stejně," hlesl jen komentátor České televize Michal Dusík, který také jen nevěřícně koukal na atletickou dráhu pod sebe. Bolt ze sebe naštvaně strhnul dres, soupeři se na sebe nechápavě koukali.

O pět minut později, když se zklidnily emoce v Boltovi i divácích v hledišti, opět zaklekli sprinteři do bloků. Bez nejrychlejšího muže planety mezi sebou. Vyhrál Boltův tréninkový partner Yohan Blake (mimochodem tip na vítěze Maurice Greena) v čase 9,92 sekundy. Všem v tu chvíli ale vrtala v hlavě otázka: Stačil by tento výkon na zlato, kdyby běžel vedle Bolta?

ŘEKLI K ULITÉMU STARTU USAINA BOLTA VE FINÁLE STOVKY NA MS

"Nikdo nevíme, kde je, ještě jsem s ním nemluvil...Vypadal dobře, věřili jsme, že udělá dobrý výkon. Ale rozhodně nebyl přemotivovaný...Už dělá atletku dlouho, nemá s tím problém. Určitě si bude chtít napravit chuť na dvoustovce. Je to sport, taková chyba se občas stane," řekl Boltův manažer Ricky Simms.

"Nepomůže to atletice, když se něco takového stane právě Boltovi ve finále mistrovství světa," nechal se slyšet Američan Tyson Gay, velký Boltův soupeř, který kvůli zranění v Tegu na startu závodu chyběl stejně jako Boltův krajan a nejrychlejší muž sezony Asafa Powell.

"My bychom rozhodně byli rádi, kdyby se pravidlo vrátilo na jeden ulitý start pro všechny. Určitě to je nyní předmět k diskusi," prohlásil manažer Simms.

"On je obrovský vzor a modla atletiky. Má talent přitahovat lidi... Ale na druhou stranu to byl po dlouhé době zase zajímavý závod pro ostatní," pronesl Roman Šebrle.

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...