130 let
Dvě loučící se legendy českého fotbalu, trenér Brückner a útočník Koller

Dvě loučící se legendy českého fotbalu, trenér Brückner a útočník Koller | foto: ČTK

VIDEO: Český výkon desetiletí? Památný duel s Nizozemskem

Sport
  •   12:19
PRAHA - Strhující, dramatický a nedostižný. V anketě Lidových novin čtenáři za výkon desetiletí vybrali ten, kterým se prezentovali čeští fotbalisté v nezapomenutelné bitvě na Euru 2004 proti výběru Nizozemska. Druhá skončila Martina Sáblíková a její tři medaile z olympiády ve Vancouveru. Třetí příčku obsadil zlatý doběh Kateřiny Neumannové z OH 2006 v Turíně.

Čtěte také:
- Cítím se na pětadvacet, tvrdí Sportovec desetiletí Jaromír Jágr
- Sportovec desetiletí: prohlédněte si konečné výsledky
- Kouč Novák trenérem desetiletí. 'Lidé se diví, že jsem normální,' říká

Připomeňte si tři nejlepší výkony českých sportovců uplynulé dekády.

1. Památný zápas, který okouzlil Evropu

Hrála se základní skupina Eura 2004 a Češi po 20 minutách druhého zápasu skupiny prohrávali s Nizozemskem už 0:2. Tým kolem Pavla Nedvěda se však nevzdal. Pamatujete? Milan Baroš prokličkoval půl hřiště a přihrál na gól Janu Kollerovi. Pak sám dělovkou pod břevno vyrovnal a obrat v nejkrásnějším utkání šampionátu dokonal Vladimír Šmicer. Čeští reprezentanti byli hrdinové Evropy, i když nakonec skončili "jen" bronzoví.

2. Tři medaile Martiny Sáblíkové na olympiádě ve Vancouveru 2010

Ještě žádný český sportovec na zimní olympiádě nezískal tři medaile. Povedlo se to až rychlobruslařce Martině Sáblíkové ve sportu, který se v Česku dlouho krčil na okraji zájmu. Už do Vancouveru odjížděla jako velká favoritka a na oválu pod pěti kruhy své postavení potvrdila. V závodu na tři a pět kilometrů nenašla přemožitelku, oproti očekáváním přidala Sáblíková také bronz na trati 1500 metrů.

3. Zlatý doběh Neumannové v Turíně

 V závěrečném vražedném krpálu, snad kilometr před cílem třicetikilometrového závodu na olympiádě v Turíně (2006), Neumannové poodjely Polka Kowalczyková a Ruska Čepalová. Nemocí i únavou zmučená Neumannová se v tu chvíli se zlatem prakticky rozloučila. Ve sjezdu na stadion se ale vzpamatovala a v cílové rovince pak předvedla nezapomenutelný finiš. Ztracený závod dokázala zvrátit a v posledním olympijském vystoupení si konečně dojela pro kýžené zlato. Třešničkou na dortu vzrušujícího příběhu bylo i památné proniknutí dcerky Lucie do cílového prostoru, kde šťastnou mámu, dosud ležící ve sněhu, objala.

(video za závodu začíná v čase 1:32)



Autoři: Lidové noviny, Lidovky.cz