Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Čtyřdenní trest za ránu pěstí koni. Na ostrovech chtějí tvrdší tresty pro žokeje

Sport

  6:00
PRAHA - Pořádnou ostudu si uřízl irský žokej Davy Russell. Ten před třemi týdny udeřil pěstí do krku svého koně poté, co neposlouchal ještě před startem závodu. Nakonec vyvázl se čtyřdenním trestem závodění. Vedení dostihových závodů na britských ostrovech ale chce do budoucna ostřejší tresty za podobné prohřešky žokejů.

Davy Russell. foto: youtube

Osmatřicetiletý Davy Russell rozhodně není bezvýznamným závodníkem. V roce 2014 dokázal ovládnout slavný Cheltenham Gold Cup na koni jménem Lord Winderman, který vstupoval do závodu s kurzem 20-1.

Jenže tentokrát se jeho jméno spojuje s negativní zprávou. Na závodišti v Tramore měl 18. srpna udeřit svoji klisnu Kings Dolly pěstí do krku ve chvíli, kdy ještě před startem kurzu při představování koní byla dle jeho soudu až příliš divoká.

Klisna následně závod dokončila na osmém místě z dvanácti a původně se incident ani příliš neřešil. Chování Russella ale odhalily televizní kamery a dvojnásobný nejlepší žokej Irska musel před disciplinární komisi.

Od ní odešel s pětidenním zákazem závodění, ten následně o jeden den snížila odvolací komise. Ta následně ústy svého předsedy Josepha Finnegana prohlásila, že považuje čtyři dny za adekvátní, jelikož byl již Russell a jeho rodina dostatečně trestány skrze média, která z incidentu učinila na britských ostrovech velkou aféru.

Zástupce Britského spolku proti krutosti na zvířatech (RSPCA) David Muir ale dodal: „S ohledem na to, co zažil Russell v tisku v posledních dvou týdnech, jsme s verdiktem spokojeni. Je správný. V budoucnu bychom ale rádi viděli při podobném naprosto nepřijatelném chování tvrdší tresty. Není to nic osobního, ale není první, kdo toto udělal.“

Témata: Sport, YouTube, Irsko

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...