Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Aprílová pátrací akce. Zápasník přišel během duelu MMA o prst, hledali ho i v hledišti. Už jej má přišitý

Sport

  11:14
PHILADELPHIA/PRAHA - Kuriózní zranění má za sebou kanadský MMA bojovník s ruskými kořeny Chetag Plijev. Na galavečeru CFFC ve Philadelphii mu soupeř Devin Goodale utrhl jeden z prstů na levé ruce. Ten poté nemohli dlouho najít, nakonec byl schovaný v rukavici. Sedmatřicetiletý zápasník už má prst přišitý zpět na místo.

Chetag Plijev ukazuje ruku, kde mu chybí prst. foto: Reprofoto

Už na začátku prvního kola předvedl osmadvacetiletý neporažený Američan Goodale povedený kop na hlavu o devět let staršího rivala. Ten ho sice zablokoval, ale vzápětí si začal rovnat levou rukavici. „Ano, začalo to někdy v prvním kole. Ale on tomu hodně pomohl. Opakovaně mě tahal za rukavice, cítil jsem, jak mi prst praská,“ svěřil se kanadský tvrďák po zápase.

Tahání za rukavice soupeře je v MMA pochopitelně zakázané, na českém území si na podobné věci stěžoval například Alex „Da Killa Kid“ Lohóre v zápase proti Leandru Silvovi na Oktagonu 21 na konci ledna. Ale zpět do 2300 Arena v Philadelphii, kde se na aprílový čtvrtek konal 94. galavečer organizace CFFC.

MMA fighter Khetag Pliev lost his finger Thursday night during a fight with Cage Fury Fighting Championships in Philadelphia.

The finger was found in the glove and has been re-attached at the hospital.

(Via @marcraimondimma)

2. dubna 2021 v 11:10, příspěvek archivován: 2. dubna 2021 v 11:15

Ve druhém kole byl zápas zastaven, lékař nechtěl nechat Plijeva pokračovat. Celkem pochopitelně. Tedy pro všechny zúčastněné, kromě samotného zápasníka. „Chtěl jsem bojovat dál, cítil jsem, že na toho chlapa mám, ale doktor to viděl jinak a zápas zastavil,“ smutnil bijec s ruskými kořeny.

„Byl to neskutečný okamžik. Řekl jsem: Sakra, kde je ten prst? Všichni na to: Nevíme. A ten kluk ani nehnul brvou, byl připravený pokračovat, dokonce chtěl být na oficiálním vyhlášení. Chápete to? On nemá prst, my ho všichni hledáme a on je naprosto v klidu a chce pokračovat,“ kroutil hlavou promotér Rob Haydak.

„Poslal jsem ho do nemocnice, řekl jsem mu: Teď si běž nechat přišít ten prst zpět tam, kam patří,“ dodal Haydak pro zámořské novináře.

 Prst se totiž našel. Nikoliv nikde na podlaze oktagonu, v mezeře mezi plátnem a klecí, nebo snad mezi diváky (ano, i tam se hledal), ale nakonec u jeho majitele, v Plijevově rukavici.

„Měl jsem prst pryč, viděl jsem jen kost, ale chtěl jsem pokračovat. A odvolám se proti prohře TKO, protože dělal nelegální věci. Prst mám zpět, přišitý, dle doktora mi utrhl většinu vazů v něm, takže je možné, že bude potřeba ještě další chirurgický zákrok,“ dodal pro ESPN sám bijec, který reprezentoval v roce 2012 Kanadu na olympijských hrách v řecko-římském zápase.

Chetag Plijev (vlevo) v zápase s Devinem Goodalem.

Plijev pak vstupoval do galavečera s absolutně totožnou bilancí v MMA i klasickém boxu – 5 výher (2 KO) – 1 porážka. Zda si je udrží, nebo Pensylvánská sportovní komise schválí výsledek jeho duelu s Goodalem, je nyní v řešení, podnět dostala a zkoumá všechny dostupné záběry.

Hlavní ale je, aby prsteníček levé ruky „přežil“. Přece jen, v první řadě kvůli zdraví, ve druhé - co kdyby se po aprílovém zápase chtěl Plijev třeba taky oženit?