Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Doživotně vyloučit za ‚prasárnu‘? Hamiltona se zastal i Hill, který zažil drsné bitvy se Schumacherem

Souboj Hamiltona a Verstappena. foto: Reuters

Nudná formule 1 s hybridními motory a pod nadvládou Brita Lewise Hamiltona (36)? Minimálně pro letošní sezonu to rozhodně neplatí. Dalším důkazem budiž nedělní Velká cena Británie, kterou na domácí půdě před 140 tisíci diváky ovládl právě Hamilton.
  10:32

Jenže radost mu (nejspíše) kalila situace z úvodu závodu, kdy poslal mimo trať i závod svého největšího rivala v boji o titul, Maxe Verstappena (23).

„Bylo to od Lewise nebezpečné. Vidět ještě v nemocnici jeho oslavy mi přijde neuctivé. Ale jdeme dál,“ vyťukal v neděli večer na Twitter mladý Nizozemec, jehož náskok v čele šampionátu se rázem ztenčil na osm bodů.

Lewis Hamilton slaví na domácí Velké ceně.
Lewis Hamilton klečí před startem VC Británie.

O čem mluvil? Oba rivalové se od startu přetlačovali o vedení, po dlouhé rovince se ocitli v nájezdu do zatáčky Copse vedle sebe. Po vnitřní straně jedoucí Hamilton drcnul svým levým předním kolem do pravého zadního rivala, který vzápětí skončil v ochranné bariéře, když při nárazu absorboval přetížení 51 G (síla rovná 51násobku jeho váhy).

„Nemyslím si, že jsem v pozici, kdy bych se měl za cokoliv omlouvat. Prostě jsme tam závodili,“ kontroval muž, který může v případě letošního triumfu v šampionátu definitivně stanout na trůnu nejúspěšnějšího jezdce historie. V současnosti se se sedmi tituly dělí v tomto ohledu o kralování s legendárním Němcem Michaelem Schumacherem.

V posledních závodech ale dostával jeho cíl na frak. Poslední čtyři sezony naprosto dominantní rodák ze Stevenage prohrál s Verstappenem poslední čtyři kvalifikace, po deseti Grand Prix to s ním má 4:5 na vítězné závody (jejich dominanci naboural pouze Sergio Pérez v Baku).

A jak už bylo zmíněno minus osm bodů v pořadí šampionátu.

„Teď se mu povedlo získat přesně to, co chtěl: maximum bodů a způsobil hlavnímu rivalovi poměrně velkou škodu. Trest v žádném případě neodpovídá přestupku,“ zaznělo od Christiana Hornera, jednoho z ředitelů stáje Red Bull, za kterou jezdí Verstappen.

Jeho kolega, Rakušan Helmut Marko, mluvil ještě ostřeji: „Bylo to od něj nedbalé, nebezpečné. Žádáme maximální trest.“

Přehnané, nebo zasloužené reakce z týmu poškozeného jezdce, který utrpěl lehký otřes mozku?

„Určit viníka je nemožné. Max mu nechal dostatek místa, Lewis ale přejel zlom zatáčky, což je pochopitelné s ohledem na jejich souboj a také rychlost kolem 290 km/h,“ řekl Sky Sports Jenson Button, bývalý stájový kolega Hamiltona a mistr světa z roku 2009.

„Myslím, že trest pro Lewise je s ohledem na okolnosti pochopitelný, ale možná až moc přísný,“ přidal muž, který má na kontě 306 odjetých závodů v F1.

„Lewis očekával, že Max povolí, Max očekával, že Lewis povolí, ale oba jsou závodníci, bojují o titul mistra světa. Max mohl dát Lewisovi více prostoru, Lewis naopak mohl jet více k pravé straně zatáčky. Oba mohli udělat více, ale za mě to byl prostě souboj, který vyplynul ze situace, z jejich vzájemného souboje,“ přidal svůj pohled Karun Chandhok, druhý Ind ve formuli 1, který v letech 2010 a 2011 odjel 11 Grand Prix.

„Lewis si nemohl dovolit prohrát další souboj kolo na kolo s Maxem. Dlouho jsem ho neviděl jet tak agresivně. Věděli o sobě, ale ani jeden nechtěl ustoupit,“ zaznělo od Damona Hilla, dalšího britského mistra světa.

„Byl to závodní souboj,“ doplnil muž, který moc dobře ví, o čem mluví, vždyť byl ve druhé polovině 90. let minulého století hlavním rivalem již zmíněného Schumachera. A ten rozhodně své konkurenty na trati nešetřil.

Škoda jen, že podobně shovívaví jako experti nejsou fanoušci, kteří během víkendu zaplavili sociální sítě Hamiltona rasistickými vzkazy a emotikony.

Pro muže, který hlasitě vystupuje na podporu hnutí Black Lives Matter, je to hodně trpká pilulka. Nezbývá než věřit, že především Facebook všechny tyto chudáky zablokuje a že do dalšího závodu v Maďarsku, který se jede 1. srpna, vášně vychladnou...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...