Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Glock na Toyotě v Japonsku vážně havaroval

Sport

  11:22
SUZUKA - Kvalifikaci na Velkou cenu Japonska formule 1, kterou vyhrál Sebastian Vettel ze stáje Red Bull, poznamenala vážná nehoda Tima Glocka. Pilot Toyoty byl s pořezanou levou nohou a bolestmi zad převezen vrtulníkem do nemocnice. Podle šéfa stáje Johna Howetta však neutrpěl vážnější zranění.

Havarie Timo Glocka. foto: ČTK

Glock havaroval jen pár hodin poté, co dostal od lékařů svolení ke startu. Německý pilot totiž vynechal páteční tréninky kvůli nachlazení a horečce.

Jezdec stáje Toyota byl po nehodě asi deset minut ošetřován přímo ve voze a poté byl odnesen do sanitky. Pilot byl celou dobu při vědomí a z nosítek zdviženým palcem naznačil, že není vážně zraněn.

Kromě Glocka dnes ještě havarovali Mark Webber, Heikki Kovalainen, Sebastien Buemi a Jaime Alguersuari a jejich nehody výrazně ovlivnily výsledky kvalifikace. Kvůli nerespektování žlutých vlajek bylo totiž pět jezdců potrestáno posunem na startovním roštu o pět míst dozadu.

Mezi nimi je i lídr průběžného pořadí Jenson Button, který si může v neděli dva závody před koncem seriálu zajistit titul. Do závodu tak odstartuje až z dvanáctého místa. Potrestaný byl i jeho týmový kolega ze stáje Brawn GP a největší konkurent Rubens Barrichello, který tak po trestu obsadil desátou příčku. Button si může v neděli zajistit titul, pokud získá o pět bodů více než Barrichello.

Ve stínu havárií si pro čtvrtou pole positition sezony dojel Sebastian Vettel. Vedle německého pilota Red Bullu se na start postaví Jarno Trulli z Toyoty. Třetí byl Lewis Hamilton z McLarenu a čtvrtý Adrian Sutil z Force India.

Lídr průběžného pořadí Jenson Button, který si může v neděli dva závody před koncem seriálu zajistit titul, odstartuje ze sedmého místa. Jeho týmový kolega ze stáje Brawn GP a největší konkurent Rubens Barrichello obsadil pátou příčku. Button si může v neděli zajistit titul, pokud získá o pět bodů více než Barrichello.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč