Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Havlátova hvězda znovu září. Jeho dva body ale na Calgary nestačily

Sport

  10:04
NEW YORK - Český útočník Martin Havlát si v pátečním utkání NHL připsal gól a asistenci, přesto čtvrtou porážku Minnesoty v řadě neodvrátil. Wild na svém ledě podlehli po penaltovém rozstřelu hokejistům Calgary 2:3, rozhodující nájezd proměnil Rene Bourque. Havlát se ziskem dvou bodů posunul na druhou příčku kanadského bodování českých hráčů v NHL.

Martin Havlát. foto: ČTK

Mladoboleslavský rodák, který v posledních jedenácti utkáních nasbíral 16 bodů, stál u zrodu úvodní trefy zápasu a po obratu hostů zajistil v závěrečné třetině individuální akcí Minnesotě alespoň bod. Havlát zachytil u levého mantinelu nahozený puk, zamířil k bráně, bekhendovou střelou překonal gólmana Henrika Karlssona a vyrovnal na 2:2.

Nerozhodný stav musely rozhodnout až nájezdy, v nichž zařídil Calgary druhý bod Bourque střelou mezi betony. Flames tak dali zapomenout na předchozí vysokou porážku 2:7 s Vancouverem. "Odčinili jsme to. Odpověděli jsme na minulý zápas správným způsobem. Přesně tohle jsme potřebovali," prohlásil trenér Brent Sutter.

Minnesota - Calgary 2:3 sn

V čele produktivity českých hokejistů v soutěži je nadále útočník Milan Hejduk, který byl jediným střelcem Colorada na ledě Caroliny. Olympijský vítěz z Nagana ve spolupráci s Kevinem Shatterinkem dotáhl v třetí třetině do gólové podoby přečíslení dvou na jednoho a zajistil týmu prodloužení. V něm rozhodl Brandon Sutter o druhém bodu pro Carolinu za výhru 2:1.

Hokejisté Colorada byli v úvodní části aktivnější, ale na začátku prostřední třetiny nevyužili v krátkém sledu tři přesilovky, což bylo podle trenéra Hurricanes Paula Maurice klíčové. "Poté, co jsme je ubránili, jsme se dostali do tempa. Měli jsme několik dobrých střídání a měli jsme zbytek třetiny pod kontrolou," uvedl.

Fleischmann nastoupil poprvé za Laviny
V neúspěšně přesilovkové formaci Avalanche nastupoval i Tomáš Fleischmann, který odehrál po výměně z Washingtonu první zápas za Colorado. Při dlouhodobých absencích Chrise Stewarta a Petera Muellera se od českého útočníka očekává, že jejich gólovou produkci nahradí.

Podruhé během dvou dnů na sebe v newyorském derby narazili Rangers a Islanders a opět byli úspěšnější hokejisté z Manhattanu. Zatímco ve čtvrtek Rangers přestříleli soupeře 6:5, v páteční defenzivní bitvě Islanders zdolali 2:0.

Úvodní gól zápasu vsítil Marc Staal, trefou do prázdné branky pak výhru Rangers zpečetil Brian Boyle. Čtvrté čisté konto v sezoně si připsal Henrik Lundqvist. "Bylo letos ze všech čtyř nejsnadnější," prohlásil švédský gólman, na nějž Islanders, nejslabší tým soutěže, vyslali jen 17 střel.

"Pořadí v tabulce nehraje roli"
"Pořadí v tabulce ale nehraje vůbec žádnou roli. Zápasy mezi Rangers a Islanders jsou vždy vyhecované, nikdo nikomu nic nedaruje," podotkl kouč Rangers John Tortorella.

Jeho protějšek Jack Capuano, pod jehož vedením mají Islanders bilanci jedné výhry a šesti proher, se zlobil zejména na efektivitu týmu v přesilových hrách. V posledních deseti zápasech nevyužilo jeho mužstvo žádnou a Capuano naznačil, že příště nastanou ve speciálních formacích změny. "Neštvalo by mě to, pokud by hráči plnili to, co po nich chceme a na čem jsme se dohodli," poznamenal.

Hned čtyři týmy v šesti zápasech pátečního programu nedovolily soupeři skórovat. Vedle Rangers se to povedlo také Buffalu, Detroitu a Vancouveru.

Michal Rozsíval čistí prostor před Lundqvistem.

Buffalo přidalo k zodpovědnému výkonu v obraně i produktivitu: vstřelilo stejný počet branek jako v součtu čtyř předchozích utkání a Columbus přehrálo jednoznačně 5:0.

"Probírali jsme v kabině naši koncovku a je příjemné, že se dnes prosadilo hned pět různých střelců," uvedl Thomas Vanek, autor posledního gólu zápasu. "Jakmile jsme se dostali do vedení 2:0, hráli jsme sebevědoměji," zdůraznil rakouský hokejista.

Buffalo směřovalo za výhrou od úvodní minuty a už po první části mělo dvoubrankový náskok. "Nezachytili jsme nástup. Připadalo mi, jako bychom nebyli připravení. Byl to dnes od nás ubohý výkon," uvedl hostující kapitán Rick Nash.

Luongu vynuloval kanonýry Chicaga
Vancouver eliminoval střelce Chicaga zejména zásluhou výborného výkonu brankáře Roberta Luonga, který zneškodnil všech 32 soupeřových pokusů a připsal si druhé čisté konto v sezoně. V útoku ho podpořili brankami Tanner Glass, Christian Ehrhoff a Henrik Sedin a Vancouver zvítězil na ledě obhájce Stanleyova poháru 3:0.

"Vítězství v Chicagu nás těší o to víc, že jsme v posledních letech s nimi v play off vždy vypadli," připomněl Sedin dvě předchozí sezony, kdy Chicago vyřadilo Canucks shodně v druhém kole play off.

Druhou nulu v ročníku zaznamenal i Jimmy Howard z Detroitu, který přiváděl svými zákroky k zoufalství hráče Anaheimu. Šestadvacetiletý brankář zastavil všech 41 střel a dovedl Detroit k výhře 4:0.

O první dvě branky se postarali švédští hráči Johan Franzén a Tomas Holmström. Tomu na gól přihrál Henrik Zetterberg, který si připsal 500. bod v NHL. Další detroitské zásahy pak přidali Dan Cleary a Valtteri Filppula.

NHL

NY Rangers - NY Islanders 2:0 (0:0, 1:0, 1:0) Branky: 25. M. Staal, 60. B. Boyle. Střely na branku: 21:17. Diváci: 18.200.

Carolina - Colorado 2:1 v prodl. (0:0, 0:0, 1:1 - 1:0) Branky: 45. Skinner, 62. Sutter - 53. Hejduk. Střely na branku: 30:35. Diváci: 16.277.

Buffalo - Columbus 5:0 (2:0, 1:0, 2:0) Branky: 6. Hecht, 15. Pominville, 33. Stafford, 56. Ennis, 60. Vanek. Střely na branku: 37:19. Diváci: 18.529.

Minnesota - Calgary 2:3 po sam. nájezdech (0:0, 1:1, 1:1 - 0:0) Branky: 33. Bouchard (Havlát), 53. Havlát - 40. Giordano, 45. Tanguay, rozh. nájezd Bourque. Střely na branku: 22:32. Diváci: 17.130.

Chicago - Vancouver 0:3 (0:0, 0:1, 0:2) Branky: 32. Glass, 46. Ehrhoff, 56. H. Sedin. Střely na branku: 32:18. Diváci: 21.737.

Anaheim - Detroit 0:4 (0:1, 0:2, 0:1) Branky: 2. Franzén, 35. Holmström, 39. Cleary, 60. Filppula. Střely na branku: 41:29. Diváci: 15.173.

Autoři: ,