Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Historický úspěch českých juniorských boxerů. Z ME vezou domů dvě stříbra a bronz

Sport

  17:47
Budva - V černohorské Budvě se v těchto dnech uskutečnilo odložené mistrovství Evropy juniorů a juniorek v boxu. A skvělého úspěchu dosáhla česká výprava, která veze domů nakonec tři cenné kovy, včetně dvou stříbrných medailí. Premiérové juniorské zlato pro Českou republiku, respektive Československo se opět těsně neurodilo.

Talentovaný český boxer Erik Suchý. foto: Facebook EUBC.

Naposledy bral na evropském juniorském šampionátu stříbrno Lukáš Konečný, později dvakrát bronzový na MS seniorů a také jediný český profesionální mistr světa. Nyní, po pětadvaceti letech na něj navázala dvojice talentů Erik Suchý – Claudie Tóthová. 

Prvně jmenovaný dokázal v utkání váhy do 64 kg porazit tři soupeře, ve finále na ruského protivníka Michaila Zajnulabidova ale už nestačil. Byť po velké bitvě. 

Pro mě to je obrovská motivace směrem k olympiádě. O to více budu pracovat, říká Krpálek po nezdaru na ME

Klubový svěřenec Dalibora Frölicha z BC Ostrava tak vylepšil čtvrtfinále z posledního evropského šampionátu před dvěma lety. A navázal na skvělou severomoravskou práci s mládeží, jak Miroslav Gorol (2017), tak Daniel Mikušťák (2018) reprezentují tuto část země, Gorol je dokonce klubovým parťákem Suchého.  

Po nedávném Memoriálu Julia Tormy a dalších úspěších na domácí i evropské scéně je navíc ve hře o to, aby si příští rok zaboxoval o olympijskou účast mezi seniory. Vše se bude odvíjet také od toho, zda ta londýnská (nedokončená) začne úplně od začátku, nebo se bude pokračovat tam, kde se skončilo. 

Talentovaná česká boxerka Claudia Tóthová.

Navíc v olympijské váze do 63 kg má Česko dost našlapáno, uspět v ní chtějí také Pavel Polakovič (jeho otec Pavol bral stříbro na MEJ 1992) a Petr Novák. Ve finále s ruskou soupeřkou prohrála ve váze do 54 kg také Claudie Tóthová, když těsně 2-3 na body nestačila na Lianu Tarasjanovou. 

Ve váze dcery zkušeného trenéra Stanislava Tótha sice startovalo „jen“ šest boxerek, jelikož ale mladá Češka nebyla nasazená, musela v cestě do finále porazit dvě soupeřky. Třetí medaili české výpravy vedené zkušeným Jirkou Kotibou a trenérem ženské reprezentace Kamilem Černým získala ve váze do 51 kg Veronika Zajícová.

Díky trojímu medailovému zisku jde o vůbec nejúspěšnější českou sestavu historie. I s československou stopou pak byli úspěšnější pouze junioři v roce 1990, kdy přivezli dokonce čtyři cenné kovy, ovšem „jen“ bronzy.

Autoři: ,