Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Hlavička do rozkroku, sestřelené dítě. Britský premiér Johnson při sportu baví i překvapuje

Sport

  17:39
Londýn - Boris Johnson se ve středu stal novým šéfem Konzervativců a premiérem Velké Británie. Při svém politickém vzestupu si vybudoval pověst výstředního člověka, který je v emocích náchylný k chybám. Z velké části jde o komické vystupování na veřejnosti, velice často ve spojitosti se sportovní aktivitou.

Boris Johnson těsně před srážkou s mladíkem, se kterým hraje rugby. foto: Reprofoto

Zaseknutí se ve vzduchu

Tehdejší starosta Londýna se snažil o podporu olympijských her v roce 2012, které hostilo právě jeho město. Johnson se nechal zavěsit na lano, oblékl si bezpečnostní přilbu a při jeho spuštění mával vlajkami Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Po pár vteřinách své jízdy se ale zasekl. „Můžete mi hodit lano?,“ volal bezmocně do davu ve Victoria Parku z výšky 6 metrů, který už celý incident dokumentoval na své mobilní telefony.

23.července 2019 v 13:33, příspěvek archivován: 25.července 2019 v 15:19

Boris Johnson is actually our next Prime Minister ... the guy who got stuck in the middle of a zip wire actually can’t believe this haha https://t.co/sSkYYK4XQw

Srážka s japonským mladíkem při ragby

Asi nejznámější a nejzábavnější z Borisových sportovních neštěstí přišla během improvizovaného zápasu ragby při příležitosti jeho cesty do Japonska v roce 2015. Johnson svlékl sako a boty, následně se zapojil do hry s dětmi na malém hřišti.

Poté, co se dostal k míči, se rozeběhl přes hřiště, a při sprintu poslal malého chlapce k zemi. Mladík ale z incidentu vyvázl bez jakéhokoliv zranění a pokračoval ve hře.

Fotbalové ‚skluzy’

Popularita Johnsona znamenala jeho překvapivou účast v zápase fotbalových legend mezi Anglií a Německem v roce 2006. Tento zápas se konal 40 let po finálovém vítězství Anglie nad Německem na mistrovství světa za účelem vybrání peněz pro fond Bobbyho Moora, který zemřel na rakovinu.

Tam neohrabaným zákrokem „zajel“ do bývalého záložníka Stuttgartu Maurizia Gaudiny, na kterého doslova naskočil hlavou.

Tenisová mimika

Oblíbenou hrou Borise Johnsona je i tenis. V jeho hře se dá ale najít několik nevynucených chyb a zajímavých výrazů v obličeji během výměn. Velkou dávku kritiky sklidil především za údajnou odměnu ve výši 200 tisíc dolarů (přibližně 4,6 milionu korun), aby sehrál tenisový zápas proti manželce bývalého ruského ministra Vladimira Chernukhina.

Po odsouzení ze strany veřejnosti, a to včetně tehdejšího premiéra Davida Camerona, se objevil Johnson v zápase čtyřhry proti britským paralympijským nadějím.

Nový Magic Johnson

Ne všechno se ale Johnsnovi nepovedlo.

Při propagaci finálového turnaje Euroligy před Tower Brigde v Londýne si vzal Johnson do ruky basketbalový míč a zády ke koši trefil střelu za tři body, díky níž si vysloužil přezdívku „Magic Johnson“ po legendárním střelci LA Lakers a pětinásobném vítězi NBA Earvinu „Magic“ Johnsonovi.

Autor: