Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Horkokrevný Vettel najel do Hamiltona. ‚Udělal to schválně,‘ zlobí se Brit

Sport

  19:22
BAKU - Pilot Lewis Hamilton z Mercedesu je přesvědčený, že Sebastian Vettel do něj při dnešní Velké ceně Ázerbájdžánu formule 1 najel úmyslně a měl být diskvalifikován. Desetisekundový trest pro jezdce Ferrari označil za ostudně mírný.

Mechanici zkoumají monopost Lewise Hamiltona. foto: ČTK/AP

Incident se odehrál v 19. kole, kdy Hamilton při jízdě za zpomalovacím vozem nečekaně přibrzdil a Vettel do něj zezadu narazil. Německý jezdec Ferrari se rozčílil, začal zuřivě gestikulovat, a když dojel britského pilota, na oplátku z boku vrazil do jeho vozu.

Čtyřnásobný mistr světa za to od vedení závodu dostal desetivteřinovou penalizaci. Trest ho navíc připravil o možný triumf, protože přišel ve chvíli, kdy Hamilton musel kvůli uvolněné ochraně hlavy zajet do boxů a Vettel se posunul na první místo, přestože na konkurenta ztrácel prakticky celý závod tři sekundy.

„Bylo to nebezpečné a dostat za to trest na deset sekund... K tomu snad nemusím říkat víc,“ uvedl Hamilton. „Rozhodně jsem ho nevybrzdil. To, že za najetí do jiného auta dostal takový trest, to je ostuda. Zostudil sám sebe. A jestli chce ukazovat, že je chlap, tak bychom to měli udělat mimo trať, z očí do očí,“ prohlásil.

Vettel naopak viděl chybu u Hamiltona. „Nic se nestalo, nebo ano? Prostě mě vybrzdil, tak co mohl čekat jiného,“ poznamenal. „Vím, že to neudělal schválně, ale tohle nebylo správné. Když má první jezdec problémy, tak ti za ním je mají ještě větší. Nemusel to dělat,“ dodal.

VÝSLEDKY FORMULE 1

Velká cena Ázerbájdžánu, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Baku: 1. Ricciardo (Austr./Red Bull) 2:03:55,570 (prům. rychlost 148,176 km/h), 2. Bottas (Fin./Mercedes) -3,904, 3. Stroll (Kan./Williams) -4,009, 4. Vettel (Něm./Ferrari) -5,976, 5. Hamilton (Brit./Mercedes) -6,188, 6. Ocon (Fr./Force India) -30,298, 7. Magnussen (Dán./Haas) -41,753, 8. Sainz (Šp./Toro Rosso) -49,400, 9. Alonso (Šp./McLaren) -59,551, 10. Wehrlein (Něm./Sauber) -1:29,093.

Průběžné pořadí MS (po 8 z 20 závodů): 1. Vettel 153, 2. Hamilton 139, 3. Bottas 111, 4. Ricciardo 92, 5. Räikkönen (Fin./Ferrari) 73, 6. Verstappen (Niz./Red Bull) 45, 7. Pérez (Mex./Force India) 44, 8. Ocon 35, 9. Sainz 29, 10. Massa (Braz./Williams) 20.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 250, 2. Ferrari 226, 3. Red Bull 137, 4. Force India 79, 5. Williams 37, 6. Toro Rosso 33, 7. Haas 21, 8. Renault 18, 9. Sauber 5, 10. McLaren 2.

„Už něco podobného udělal před lety v Číně a rozhodně to není správná věc,“ připomněl Vettel. „Dojel jsem ho proto, abych mu ukázal, že to pokazil. Jeli jsme vedle sebe, zvedl jsem ruku a řekl mu... Vlastně jsem mu neřekl nic, ale ukázal jsem mu, že se mi to nelíbilo,“ prohlásil.

O trestu se Vettel bavit nechtěl. „Když v anglické lize něco odpíská rozhodčí, tak se to někomu líbí a někomu ne. Tohle je stejné,“ uvedl.

Vettel navzdory penalizaci skončil před Hamiltonem, protože se po odpykání trestu stihl vrátit na trať těsně před trojnásobným mistrem světa. Díky čtvrté příčce navýšil náskok na prvním místě průběžného pořadí na 14 bodů právě před britským rivalem.

Hamilton přitom měl závod rozjetý na suverénní vítězství, o které ho však připravila uvolněná ochrana hlavy. „Vím, že můj tým z toho bude zklamaný, proto to musíme hodit za hlavu a vidět především to, že jsme tady celý víkend předváděli skvělé výkony,“ řekl Hamilton.

„Nevím, co se stalo. Ještě jsme nezjišťovali, jestli se to uvolnilo, ulomilo, nebo se to nepřidělalo pořádně,“ přidal šéf Mercedesu Toto Wolff. „Ale tenhle tým získal tři tituly mistra světa, takže tohle rozhodně nebudu nikomu dávat za vinu,“ dodal.

Závod F1 v Ázerbájdžánu nečekaně vyhrál Ricciardo

Velkou cenu Ázerbájdžánu formule 1 nečekaně vyhrál Australan Daniel Ricciardo z Red Bullu. K prvnímu vítězství od loňského října mu pomohly technické potíže favorizovaného Brita Lewise Hamiltona a také desetisekundový trest pro vedoucího jezdce mistrovství světa Němce Sebastiana Vettela z Ferrari.

Za Ricciardem, který ovládl pátou Grand Prix v kariéře, se umístil Fin Valtteri Bottas, přestože po kolizi krátce po startu a nucené zastávce v boxech se propadl až na poslední pozici. Pilot Mercedesu těsně před cílem předjel Kanaďana Lance Strolla, osmnáctiletý nováček z Williamsu si i přesto dojel pro životní výsledek.

Vettel navzdory trestu za najetí do Hamiltona nakonec obsadil čtvrté místo těsně před rivalem z Mercedesu. Čtyřnásobný mistr světa má po osmém závodě na kontě 153 bodů, druhý Hamilton 139. Další Velká cena je na programu za dva týdny v Rakousku.

Autor: