Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Hrozivý pád v Kitzbühelu. Kryenbühl při posledním skoku ošklivě přistál na hlavu, přiletěl pro něj vrtulník

Pád Urse Kryenbühla v Kitzbühelu foto: ČTK

Kitzbühel - Závod Světového poháru ve sjezdovém lyžování v rakouském Kitzbühelu musel být přerušen. Švýcar Urs Kryenbühl měl těsně před cílem těžkou nehodu, z místa ho musel odvést vrtulník. Podle informací národního svazu má otřes mozku, zlomeninu pravé klíční kosti a přetrhl si vazy v pravém koleni.
  13:48aktualizováno  18:55

Šestadvacetiletý závodník doplatil na zrádnost pověstně nebezpečné tratě, kdy v závěru chyboval a neustál poslední skok. Kryenbühl ve vysoké rychlosti  145 kilometrů v hodině přepadl hlavou vpřed a následoval hrozivý pád. 

Pád Urse Kryenbühla v Kitzbühelu
Pád Urse Kryenbühla v Kitzbühelu

Z místa ho po chvíli odvezl vrtulník do nemocnice. Po karambolu byl v bezvědomí, ještě před odletem vrtulníkem do nemocnice se ale probral a se záchranáři komunikoval. Podle informací národního svazu Kryenbühl utrpěl  otřes mozku, zlomeninu pravé klíční kosti a přetrhl si vazy v pravém koleni.

Právě Kitzbühel platí za velmi ošemetný závod. Nejde ani o nejdelší, ani nejrychlejší sjezd, přesto zdejší Hahnenkamm závodníkům nahání největší strach v celém programu seriálu závodů. „Hned od začátku to je peklo. Ani tam nemáte moc možností přihranit a zpomalit. Je to od začátku všechno, nebo nic,“ zavzpomínal pro německý Der Spiegel mistr světa v Super-G či držitel olympijského stříbra Švýcar Didier Cuche.

Švýcar Feuz se dočkal triumfu ve sjezdu v Kitzbühelu

Feuz si pro první vítězství v sezoně dojel časem 1:53,77, ale dlouho to vypadalo, že ani letos se vítězství na slavné sjezdovce Streif nedočká. Důvodem byl silný vítr, kvůli kterému byl závod zhruba v polovině na čtyřicet minut přerušen a nebylo daleko od jeho zrušení.

Protože v cíli bylo v tu chvíli jen třiadvacet lyžařů, nebyly by započítány výsledky. Nakonec se ale přeci jen pokračovalo a po dojetí sedmi závodníků potřebných k uznání výsledků byl sjezd v Kitbühelu předčasně ukončen a Feuz byl vyhlášen vítězem.

Švýcarský reprezentant zvítězil s náskokem 16 setin před obhájcem loňského prvenství Matthiasem Mayerem z Rakouska, který se díky druhé příčce posunul do čela průběžného pořadí sjezdařů. Třetí skončil se ztrátou 56 setin Dominik Paris z Itálie.

Nejlepší sjezdař posledních tří sezon Světového poháru Feuz se prvního vítězství v Kitzbühelu dočkal při jubilejním 500. sjezdu na Hahnenkammu. Dlouho tu měl smůlu, stříbrnou pozici obsadil v posledních třech letech a také v roce 2016.

V průběžném hodnocení Světového poháru sjezdařů se Feuz se ziskem 226 bodů posunul na druhé místo, vede Mayer s 238 body. Na třetí příčku klesl Nor Aleksander Aamodt Kilde, který si v minulý týden při tréninku poranil koleno a sezona pro něj skončila.

Dnešní závod byl náhradou za sjezd ve Wengenu, jenž se měl uskutečnit minulý týden, ale kvůli pandemii koronaviru byl zrušen. Další sjezd v Kitzbühelu čeká lyžaře v sobotu, v neděli je v rakouském středisku na programu superobří slalom.

SP v sjezdovém lyžování v Kitzbühelu (Rakousko):

Muži - sjezd:

1. Feuz (Švýc.) 1:53,77, 2. Mayer (Rak.) -0,16, 3. Paris (It.) -0,56, 4. Clarey (Fr.) -0,89, 5. Sander (Něm.) -0,95, 6. Janka (Švýc.) -1,37, 7. Bailet (Fr.) -1,50, 8. Baumann (Něm.) -1,51, 9. Kriechmayr (Rak.) -1,62, 10. Allegre (Fr.) -1,64.

Průběžné pořadí sjezdu (po 4 z 8 závodů): 1. Mayer 238, 2. Feuz 226, 3. Kilde (Nor.) 190, 4. Paris 152, 5. Clarey 137, 6. Cochran-Siegle (USA) 136.

Průběžné pořadí SP (po 20 z 37 závodů): 1. Pinturault (Fr.) 778, 2. Kilde 560, 3. Odermatt (Švýc.) 501, 4. Schwarz (Rak.) 466, 5. Zubčič (Chorv.) 462, 6. Meillard (Švýc.) 428.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...