130 let
Hrozivý pád. Marco Sullivan

Hrozivý pád. Marco Sullivan | foto: youtube.com

VIDEO: Hrůzné pády v Bormiu. Dva lyžaři mají krevní sraženinu na mozku

Sport
  •   14:06
BORMIO - Kanadský lyžař Louis-Pierre Helie a Američan Marco Sullivan, kteří měli v úterním tréninku na dnešní sjezd Světového poháru v Bormiu těžké pády, byli dnes letecky přepraveni na speciální kliniku v Innsbrucku. Oba mají po nehodě malou krevní sraženinu v mozku, nicméně jsou ve stabilizovaném stavu a při vědomí.

"Nejde o žádné ohrožení života. Musí se jen sledovat, jak se bude měnit tlak v mozku. Už spolu žertují," řekl ke stavu zámořských lyžařů mluvčí kanadského týmu.

Čtyřiadvacetiletý Helie byl po úterním pádu přepraven ze sjezdovky Stelvio vrtulníkem. O šest let starší vítěz jednoho závodu SP Sullivan zvládl dojet do cíle tréninku, i on však skončil v nemocnici v Sondalu.

Video ze pádu Marca Sulliavana

V Bormiu triumfoval veterán Walchhofer

Rakouský veterán Michael Walchhofer vyhrál v Bormiu podruhé v sezoně sjezd Světového poháru a dostal se do čela hodnocení disciplíny. Pětatřicetiletý lyžař dnes porazil na sjezdovce Stelvio o pouhých osm setin sekundy Švýcara Silvaina Zurbriggena, jenž zvítězil v předchozím sjezdu ve Val Gardeně.

Mistr světa z roku 2003 Walchhofer tak znovu posunul hranici nejstaršího vítěze sjezdu SP, kterou stanovil už listopadovou výhrou v Lake Louise. Majiteli tří křišťálových glóbů za hodnocení královské disciplíny je nyní 35 let a osm měsíců. Třetí dnes skončil italský sjezdař Christof Innerhofer, jenž na vítěze ztratil 36 setin sekundy. Čeští reprezentanti na startu nebyli.

"Vyhrát zrovna tady je jako sen. Tahle trať platí za jednu z nejtechničtějších, ne-li vůbec nejtechničtější," pochvaloval si Walchhofer, jenž se dočkal třetího vítězství ve sjezdu v Bormiu jako první lyžař v historii. "Je ve mně asi takový elán, na rozloučenou to všem ukázat," komentoval své výsledky hoteliér z Zauchensee, jenž po sezoně ukončí kariéru.

Walchhofer po druhém sjezdovém a celkově třetím vítězství v sezoně vede průběžné pořadí sjezdu o 15 bodů před Zurbriggenem. Pořadí v celkovém hodnocení je opačné, Švýcar má ovšem k dobru jediný bod.

Devětadvacetiletému Zurbriggenovi se v poslední době nadmíru daří, ačkoli se musí vyrovnávat s důsledky své aféry z Lake Louise. Jak vyšlo až nyní najevo, byl během listopadových závodů SP vypovězen z tamního hotelu, protože údajně sexuálně obtěžoval pokojskou. Zurbriggen v prohlášení pro tisk uvedl, že si není vědom toho, že by se k ženě nějak nevhodně choval.

"Doufám, že tím mým komuniké to všechno skončilo. V takové situaci se člověk těžko soustředí na tak náročný závod, jako je sjezd v Bormiu," řekl po závodě Zurbriggen. "Nikdy v životě bych si nemyslel, že tady můžu být druhý," dodal bronzový medailista v kombinaci na letošních olympijských hrách ve Vancouveru, jenž až do této sezony platil spíše za specialistu na točivé disciplíny.

SP ve sjezdovém lyžování v Bormiu (Itálie):
Muži - sjezd:
1. Walchhofer (Rak.) 1:59,66,
2. Zurbriggen (Švýc.) -0,08,
3. Innerhofer (It.) -0,36,
4. Küng (Švýc.) -0,60,
5. Streitberger (Rak.) -0,96,
6. Šporn (Slovin.) -1,03,
7. Theaux (Fr.) -1,21,
8. Miller (USA) -1,26,
9. Keppler (Něm.) -1,30,
10. Baumann (Rak.) -1,32.

Průběžné pořadí sjezdu (po 3 z 8 závodů):
1. Walchhofer 245 b.,
2. Zurbriggen 230,
3. Svindal (Nor.) 109,
4. Baumann 106,
5. Cuche (Švýc.) 99,
6. Kröll (Rak.) 90.

Průběžné pořadí SP (po 11 z 36 závodů):
1. Zurbriggen 395,
2. Walchhofer 394,
3. Ligety (USA) 321,
4. Svindal 305,
5. Cuche 304,
6. Baumann 285,
...
21. Bank 126,
80. Trejbal (oba ČR) 14.

Autor: ČTK