Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Ikonické momenty zimních Her: Ustála ‚atentát‘ soupeřky a získala stříbro

Sport

  6:00
PRAHA - Šlo o hodně. Na olympijských hrách v Lillehammeru v roce 1994 obě toužily po olympijském zlatu. Američanka Tonya Hardingová se však rozhodla, že krajanku Nancy Kerriganovou odstraní ze hry. A proto si objednala tajemného muže, aby Kerriganovou zranil a ta se nemohla zúčastnit kvalifikačního závodu v Detroitu.

Nancy Kerriganová na olympiádě v roce 1994. foto: Reprofoto

VIDEO: Ikonické momenty zimních Her: Kouč připravil rychlobruslaře o olympijské zlato

Obě byly hvězdami své doby, obě by proto v Lillehammeru byly favoritkami na zlato. Jenže Hardingová, dívka s astmatem, která si prožila těžké dětství nemohla unést, že její soupeřka je oblíbenější a úspěšnější.

Kerriganová na předchozí olympiádě v Albertville v roce 1992 vybojovala bronz, kdežto Hardingová brala nepopulární čtvrté místo.

Krasobruslařka Nancy Kerriganová.
Krasobruslařka Nancy Kerriganová.

Přitom to měla být ona, kdo měla být opěvována. V roce 1991 prožívala nejúspěšnější sezonu – na mistrovství USA skočila jako první Američanka a druhá žena na světě trojitého axela. Za technickou hodnotu své jízdy obdržela šestku, což se nikomu před ní nepodařilo. 

Jenže po zklamání v Albertville se ji přestalo dařit, naopak oblíbená Kerriganová, jež se starala o slepou matku, vyhrávala vše, co se dalo, a tak Hardingová začala žárlit. 

Na úvod roku 1994 při tréninku na kvalifikaci v Detroitu proto zosnovala plán, při nímž maskovaný muž s železnou tyčí několikrát udeřil Karriganovou těsně nad koleno, zatímco ona přesně v té chvíli dělala rozhovor. 

Zatímco Kerriganovou odvezla záchranka do nemocnice, Hardingová o den později kvalifikaci vyhrála a probojovala se do Lillehammeru. Jenže Kerriganová se jako zázrakem stihla za necelý měsíc uzdravit a do Norska jela také.

V olympijském finále, při níž Kerriganovou neustále střežily bodyguardi, se po vynikajícím výkonu zraněná Američanka dočkala stříbrné medaile. Naopak Hardingová situaci psychicky nezvládla a skončila až osmá.

Když pak agenti FBI a CIA sehnali nahrávku, jak se manžel a bodyguard Hardingové domlouvají, že Kerriganovou zraní, kvůli čemuž si najali za sto tisíc dolarů násilníka z Arizony, průběh kauzy nabral na obrátkách.

Manžel Hardingové výměnou za snížení trestu svědčil proti své ženě, ta pod tlakem rezignovala a přiznala se, že o plánovaném útoku věděla. 

Civilní soud ji v březnu 1994 odsoudil k tříletému podmíněnému trestu, 160 tisícům dolarů odškodného a 500 hodinám veřejně prospěšných prací. 

A přestože se podruhé vdala a mé dvě děti, už se nikdy nezbaví nálepky té, která chtěla odstranit Kerriganovou.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!