Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Legenda vs. nástupce. Bradyho čeká i přes ztráty 10. Super Bowl, vyzve Mahomese

Quarterback Patrick Mahomes (15) z Kansas City Chiefs slaví postup do Super Bowlu. foto: Reuters

NEW YORK - Soubojem dvou generací hvězdných quarterbacků bude únorový Super Bowl. Do souboje o titul šampiona ligy NFL amerického fotbalu vedle obhájců Trofeje Vince Lombardiho z Kansas City, jejichž hru řídí pětadvacetiletý Patrick Mahomes, postoupila také Tampa Bay s Tomem Bradym. Ten si v 43 letech zahraje Super Bowl už podesáté. Zápas se uskuteční 7. února, kapacita stadionu v Tampě byla kvůli pandemii koronaviru snížena na 22 tisíc diváků.
  10:25

Brady pomohl New England Patriots k šesti titulům, loni po 20 letech změnil dres a na dvě sezony se upsal Tampě s ročním platem 30 milionů dolarů. Buccaneers v nedělním semifinále porazili nejvýše nasazený tým konference NFC Green Bay 31:26 a jako první tým v historii si zahrají o Super Bowl na domácím stadionu.

Nejlepší tým základní části konference AFC Kansas City si zajistil čtvrtou finálovou účast díky výhře 38:24 nad Buffalem. Loni Chiefs po 50 letech získali svůj druhý Super Bowl, Tampa proměnila svou jedinou účast v roce 2003 ve vítězství.

Tom Brady (12) z Tampy v akci proti Green Bay Packers.
Quarterback Patrick Mahomes (15) z Kansas City Chiefs proti Buffalo Bills.

Pokud by se Bradymu povedlo vyhrát titul i s Tampou Bay, stal by se teprve druhým quarterbackem po Peytonu Manningovi, který vybojoval Super Bowl s dvěma různými týmy.

O stříbrnou trofej si to vítězové Národní fotbalové ligy a konkurenční Americké ligy poprvé rozdali v lednu 1967. Od té doby se ze Super Bowlu stal v USA společenský svátek s obrovskou sledovaností.

Autoři: ,