Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Nechtěl soupeře zabít. A tak ho boxer na popud otce svými údery šetřil

Sport

  15:00
LONDÝN - Byl to boj, na který se jen tak nezapomene. Nejen kvůli parádní boxerské podívané. Nejen kvůli brutalitě, kterou měl dle mnohých zastavit ringový sudí daleko dříve než v desátém kole. Hlavně kvůli sportovnímu chování Chrise Eubanka Sr., který před posledním dějstvím donutil svého syna Chrise Jr., aby šetřil zbitého soupeře Nicka Blackwella. Ten za svoji odolnost zaplatil krvácením do mozku.

Zbitý Nick Blackwell. foto: youtube.comReprofoto

Od šestého kola sobotní řežby o titul britského mistra mezi jeho držitelem Nickem Blackwellem a vyzývatelem Chrisem Eubankem Jr. šlo bez přehánění o život prvně jmenovaného. Teprve pětadvacetiletý rodák z Trowbrigde dostával od toho dějství strašlivě naloženo, Eubank postupně změnil jeho obličej k nepoznání.

Už vlastně od druhé poloviny souboje vypsaného na dvanáct kol mnozí volali po ukončení souboje, přestože nebyl Blackwell na podlaze ringu, ani nijak výrazněji otřesený. Také z tohoto důvodu ale zkušený sudí Victor Loughlin nechával dál pokračovat v zápase. Až do času 2:21 minuty desátého kola, ve kterém souboj po konzultaci s lékařem ukončil.

Jak se ukázalo nateklé levé oko mladého bojovníka přezdívaného „Bang Bang“ bylo tím nejmenším problémem. Tím vážnějším pak bylo krvácení do mozku, následkem kterého po vyhlášení výsledku ve svém rohu zkolaboval a musel zamířit na nosítkách směr sanitka a nemocnice.

„Krvácel do mozku, lékaři jej po operaci uvedli do kómatu a nyní je jeho život v rukou personálu nemocnice. Musíme si počkat na další informace. Co se týče ringového rozhodčího, neudělal nic špatného, jsou to boxeři, bojovníci. Za Loughlinem stojím,“ pronesl generální sekretář britského boxerského svazu Robert Smith.

Blackwellovi mezitím poslali přání rychlého uzdravení a potvrzení jeho bojovného ducha i v této bitvě mimo jiné Tyson Fury, Lennox Lewis a také Chris Eubank Jr. Právě zásah Eubankova otce v přestávce devátého a desátého kola nyní řeší celý boxerský svět. Klan, který má kontroverzní pověst nadutců a arogantních lidí, tak trochu potvrdil slova i českého boxera Štěpána Horvátha.

Ten se s Eubankem střetl v ringu v roce 2014 a po zápase byl s jeho rodinou na společné večeři. „Působí tak, ale je to jen póza. Jeho otec je velký pohodář, prostě se jen snaží strhnout pozornost jinam, mladý Eubank ale tak trochu žije ve zlaté kleci,“ řekl Horváth před svým březnovým soubojem ve velkém rozhovoru pro Profiboxing.cz.

A čím, že si získal Eubank Sr. obdiv a sympatie i těch, kteří jej dvakrát nemusí?

„Nezastaví-li to ringový, pak nevím, co ti k tomu mám říct... Ale jestli to neukončí, tak ho bij dál - to za prvé, zraníš ho... Za druhé, jsi to ty, kdo to může ukončit. Když rozhodčí nechce zápas ukončit? Nechápu proč. Možná bychom to neměli nechat na rozhodčím. Takže ho v tomto kole nebudeš mlátit na hlavu, ale na tělo,“ řekl ve svém projevu bývalý dvojnásobný mistr světa ve dvou váhových divizích směrem k synovi ve zmíněné přestávce.

Chris Eubank Sr. domlouvá svému synovi.

Dlužno dodat, že jeho potomek jej poslechl. Ano, v desátém kole až do zmíněného zastavení zápasu v čase 2:21 minuty padly některé údery také na Blackwellovu hlavu, pozorné oko ale pozná, že v těchto ranách Eubank znatelně ubral na razanci, kterou naopak nešetřil při zásazích spodků svého soupeře.

Kdo ví, třeba si Eubank Sr. Vzpomněl na svůj duel ze září roku 1991, ve kterém ve dvanáctém kole knockoutoval tvrďáka Michaela Watsona, jenž následně strávil 40 dní v kómatu, prodělal šest operací a šest let byl upoutaný na invalidní vozík.

Watsonovi tehdy bylo jen o pár měsíců více, než je nyní Blackwellovi. Snad jej i díky zásahu Eubanka Sr. nestihne stejný osud...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!